Januari – maart
Na een warme, drukke en gezellige Gentse maand was het terug efkes wennen aan de stilte en de koude van ons Blauwe Bees. Gelukkig begon de zon haar eerste warmte te geven en waren we snel terug in ons nopjes.
Zoals je op onze vernieuwde website kan lezen, is ons project van sociale, ecologische en toeristische slag. Op elk vlak is er nieuws te melden…
Om het sociale luik uit te bouwen, namen we contact op met een organisatie die time outs voor jongeren uit de bijzondere jeugdzorg organiseert. We gingen op kennismakingsgesprek en kregen te horen dat we in aanmerking komen als kandidaat-gastgezin. De bedoeling is dat 1 jongere gedurende drie maanden bij ons woont, meewerkt en zo de rust vindt om na te denken over zijn/haar toekomst. Volgende winter wordt beslist of dit project vanaf 2012 doorgaat.
In 2012 hopen we ook onze eerste toeristen te kunnen verwelkomen. Dit jaar wordt dus het jaar van de grote klussen en verbouwingen in en rond het huis. En dat zal onze kruiwagen de voorbije weken geweten hebben. Kilo’s aarde hebben we versleept … et voila het resultaat:
Behalve aarde, zeulden we ook met hout. Ons houtkot: geëlimineerd, onze houtstapels in de droogschuur: herstapeld. Orde en netheid ten top, want wij verwachten ons binnen enkele weken aan een berg oude dakpannen, versleten oude balken, steengruis en een stelling rond het huis. Ons Bees krijgt namelijk een nieuw dak!!
Ook willen we onze gasten (en onszelf) niet alleen een comfortabel logement bieden, maar hen eveneens de mooiste plekjes in de omgeving tonen. Daarom zijn we vollop bezig met het uitwerken van een infomap. Opnieuw trekken we er regelmatig op uit om ons assortiment van wandelingen en bezienswaardigheden uit te breiden.
We willen dit jaar onze eigen ecologische groenten, fruit en noten oogsten. Ookal neigen de nachttemperaturen soms tot -10 graden, wij voelen overdag de lente kriebelen. Mathieu knutselt de behuizing in elkaar, Els zorgt voor de bewoners:
Maart- april
Veel nieuwigheden deze lente: een nieuw dak, opnieuw naar school en nieuwkomers in onze tuin.
Hoogtepunt is wel het nieuwe dak: ons 100-jarig dak werd ingeruild voor een blinkend nieuwe versie! Hier volgt een handleiding dakleggen in woord en beeld:
1. Vorm jezelf een mening over alle mogelijke onderdelen van een dak. Wees gerust, die mening komt! Het vergt enkel wat slapeloze nachten, andersmans dak bekijken en het doorbladeren van een stapel folders.
2. Stel de kandidaat dakwerkers volgende vragen: “hoeveel gaat ons dat kosten”, “wat als het regent” en “werk je mee met je mannen”. Mešo scoorde goed kwa prijs, creativiteit en praktische werkervaring: hij werd onze man!
3. Sleep 10 kubieke meter hout en 1900 dakpannen tot bij je huis. Voorzie het hout van een likje verf en het huis van een stelling.
4. Afbreken die ouwe boel! En merk bij de afbraak van zo een oud dak op dat alles gerecupereerd kan worden: oude dakpannen (voor het toekomstige tuinhuisje), hout (bruikbaar en als brandhout) en steengruis (ophoging parking en uitbreiding zonneterras).
5. Giet een betonnen ring. Die kilo’s beton houden je muren extra samen en vormen een stevige basis voor het nieuwe dak.
6. Bouw het houten geraamte. Verzamel voldoende spierballen om de nokbalk van 400 kilo op zijn plaats te krijgen.
7. Bedek het dak ten slotte met je nieuwe blinkende dakpannen en monteer ook alle andere frullen zoals sneeuwhaakjes, dakgoten, schouwtopje,…
8. En hij zag dat het goed was …
En zo hakkelen wij er steeds beter op los in het Sloveens: in de winkel, op straat, met onze dakmannen, …
Ook onze tuin gaat erop vooruit. Nieuwkomers die de tuin groen kleuren, zijn: erwten, aardappel, ui, look, sla, kruiden, kool, broccoli, wortel, spinazie en radijs. Anderen gaan voorlopig ondergronds en vragen nog efkes geduld: raapjes, rode biet, wortel, bonen, prinsessen, …
En voor sommigen is de lentezon nog te fris. Zij genieten van de warme kas en wachten op de zomer: tomaat, komkommer, augurk, pompoen, mais en zelfs meloen!
We halen het lekkers voor op ons bord niet enkel uit eigen kweek. Els loert naar Slovenen, plukt, verzamelt in haar mandje en vult haar bokalen met daslook, paardenbloemgelei, hoefbladlimonade en sparrenhoestsiroop.
Terwijl Els zich weer tot heks ontpopt, ontwaakt in Mathieu terug de Handige Harry. Met veel geduld zorgt hij voor een nieuwe topping voor onze droogschuur, trapjes in de tuin en een buitendouche.
En tusen de dakwerken en tuinklussen door, is er natuurlijk ook nog tijd voor dit:
Mei – juli
De hamer van mijn grootvader …hij verving de kop en mijn vader verving de steel. Hetzelfde dus met ons oude huis! We behouden sommige renovaties van de vorige generaties en vervangen dat waar vandaag den dag sleet op zit.
Met pijn in het hart werd er deze maand afscheid genomen van onze ouwe trap en onze afgesleten vloeren. Maar geen paniek: we hopen de oude plankenvloer te kunnen herinstalleren op de nieuwe stevige ondervloer!
Wat is er ondertussen in de plaats gekomen? Een nieuwe zoldervloer! Of anders én beter klinkend, gezegd: de nieuwe plafonds van onze 1e twee gastenkamers zijn geplaceerd. Daar ging een laaaaaaaaaaange voorbereidingsperiode aan vooraf: houten of betonnen vloer?, we willen dat zelf doen, maar wie komt ons af en toe met raad en daad bijstaan?, welk soort hout?, waar hout kopen?, hoe dik moeten die balken zijn?, …. En toen al die vragen beantwoord waren, stroopten wij onze mouwen op:
Tussen al dit gezwoeg door kregen we ook verschillende bezoekjes van zij die zich niet lieten afschrikken door stof, lawaai en het ontbreken van een echte douche. Merci voor het opkuisen van de rozenperkjes, het meehelpen opkuisen van de vensters, vangen van peren, wieden, uittesten van onze kampeerplek, sleuren met balken, het nalopen van de door ons uitgestippelde wandelingen en uitstapjes EN de ontspannende niet-renovatie-babbels! Bezoekers die content bij ons weggaan: ’t geeft courage om verder af te breken/op te bouwen!
Nieuwsgierig naar onze volgende sprong voorwaarts … hier al een glimp achter de schermen van ons bouwwerf:
Augustus – september
Als de mutsen van zolder gehaald worden, is het meer dan tijd om onze zomernieuwsbrief te schrijven!
In huis sloegen we op het eerste verdiep letterlijk alles kort en klein: vloeren uitgebroken, balken als tanden uitgetrokken, oude trap eruit, lemen muurtjes vermorzeld. Geen agressieve opwelling, maar een start om het eerste verdiep stevig herop te bouwen. De originele indeling van het huis behouden we. Ook de oude plankenvloer bewaarden we als afwerkingsvloer voor later en met het puin breidden we ons zonneterras verder uit.
Een dikke maand en enkele kilo’s spieren later was de vloer gelegd! Met dank aan alle Belgen die ons met goeie raad, daad en morele support bijstonden!
Om te bekomen van deze zware fysieke inspanning, besloten we wat congé te nemen. Rugzak ingepakt en blik gericht op die hoogste Sloveense top, de Triglav. Luieren staat (nog) niet in onze woordenboek … Het werd een tocht die aan ons voordeur begon en eindigde: via de bergen, over de Triglav terug naar huis. We hebben alles mooi uitgestippeld, zodat gasten vanaf volgend jaar van bij ons diezelfde tocht kunnen doen.
Hoewel geen prototype rustvakantie, was de tocht toch zeer rustgevend en renovatievrij. Waarom? Daarom ….

Voor we het goed en wel beseften, vonden we na onze tocht een loodgieter. Blij met buizen, het kan! Het blijft nog eventjes dromen van een warme douche, maar de sanitaire buizen zijn beloftevol!
’s Zomers staat onze tuin op haar lekkerst. De mediterraanse invloed die door ons valleitje dwaalt, trakteert ons op aubergines, kerstomaatjes, paprika’s, …
Omdat we al dat lekkers niet op krijgen, maakt Els groenten en fruit in. Zelfs in “mutsentijd” zal er uit eigen tuin gegeten worden!
En terwijl je deze nieuwsbrief leest, zetten wij ons muts op en kappen we de oude plak van de muren , is de electricien nog meer buizen aan het leggen en maken de plakkers onze living stofvrij!
September – december
Tijdens koude herfst- en wintermaanden wil een mens al graag wat meer confort. Zo gezegd, zo gedaan!
Onze living werd topprioriteit: we verwijderden de oude plak, kuisten de voegen secuur uit en metsten losse stenen terug vast.
De plakkriebels hadden ons sindsdien te pakken. Ook in de traphal, badkamer, het waskot en de museumkamer (onze eerste gastenkamer) kuisten we onze muren op en smeten we met mortel. De rolverdeling was zeer snel duidelijk:
Confort zit ook tussen de oren. Als we de boel vooruit zien gaan, kan de winterkou ons minder deren. Na onze zomerse sloopwerken (uitbreken instabiele tussenmuurtjes) leek ons huis binnenin een beetje een kale boel. Sinds enkele weken wordt de oude indeling van ons huis terug zichtbaar. Waar vroegere lemen muurtjes stonden, knutselen we nu aan de houten frames voor nieuwe muurtjes. We voelen de charme van ons huis stilletjesaan terugkomen!! Bekijk het even in onze traphal:
Ook de trappenmaker en electricien deden al een (kleine) duit in het confortzakje. Terwijl je dit leest, is onze larikshouten trap in de maak en is ons hele huis doorweven met electrische bzuizen. Hoewel het installeeren van de trap en electrische bedrading pas voor deze lente is (na het plakwerk), zijn we nu al content met deze stappen vooruit.
Tot slot is het confortpeil 5 meter gestegen, dankzij deze nieuwe huisgenoot:
De werkdrukte in huis wordt gecompenseerd door de winterrust in de ruin. Behalve enkele dappere spruiten en sterke bladgroenten, zijn onze moestuinen leeg. Ook in de tuin denken we vooruit: biozaad bestellen, teeltschema opstellen, dode bomen uitdoen en …
Binnenkort volgen wij het voorbeeld van onze tuin: winterrust! Enkele weken Belgische rust en daarna terug Sloveense actie. Ons lijstje met goeie voornemens voor 2012 ligt al klaar: plakken, badkamer afwerken, de eerste gastenkamer klaarmaken, ….