2021

Januari – mei 2021

Het was hier stillekes de voorbije winter en lente. Geen gasten die bij ons logeerden. Ons afvragend wanneer en hoe dit wel weer mogelijk zou zijn. Corona en lockdown deze winter en lente, we moeten het jullie niet explikeren.

Toch keken we hoopvol uit naar komend seizoen. Dat uitkijken deden we niet alleen. We kregen reserveringen van mensen die de reiskriebels niet meer konden tegenhouden. Berichtjes van mensen die mee uitkeken naar het moment van zorgelozer reizen. Reacties op onze facebook- en instagrampagina van supporters. Dat deed deugd, een dikke dankjewel hiervoor!

Tijdens dat uitkijken naar het seizoen vonden we een goeie mix van rust en werken. Dagen van klussen wisselden we af met daguitstappen. Sommige dagen volgden we het goeie voorbeeld van de katten:

Als het deze winter te koud of te nat was, kroop Mathieu op zolder of in de kelder. Op zolder werkte hij de opslagkamer helemaal af, zodat Els er haar rommel onmisbaar gerief kan bewaren. In de kelder werden metalen rekken gelast. Onze ingemaakte groenten en fruit staan vanaf nu gedisciplineerd in de rij.

Buiten gingen we met hout aan de slag. De luiken zijn aan vervanging toe en we hadden nog planken liggen. Mathieu zocht een schoon modelleke op internet en maakte nieuwe luiken voor de gastenkamers.

het modelleke
luiken bevestigen op de gastenkamers

Ook de vloer van de kiwipergola was aan vervanging toe. We kochten planken van Sloveense lariks en na wat metsen & timmeren hadden we opnieuw een mooi terras.

oude plankenvloer afbreken
planken op maat zagen en installeren
het vernieuwde terras
het uitzicht van het terras was niet aan vervanging toe 😉

Uitkijken naar het komend seizoen deed Els ook een beetje popelend. Ein-de-lijk werd een stuk van de keuken vernieuwd. De plannen moesten laaaaaaaaaang rijpen, maar deze winter kwam de schrijnwerker alles opmeten. Toen hij in de lente weer boven water kwam, waren we zeer tevreden met het resultaat. Hier een glimp van de vernieuwde keuken:

in haar nopjes met de nieuwe keuken

Het mooie is dat er “een stukje van oma” in de keuken zit. Ze zou het goed gevonden hebben. Welbesteed. Een degelijke keuken, volledig op maat en makkelijker te onderhouden. Een keuken waar de liefde voor het bakken vaak in de lucht hangt. Een keuken met een verhaal. Let’s bake!

oma-cake
broodvlecht gevuld met pesto
experimenteren met nieuwe broodsoorten en broodbelegjes
chocoladecake met chocomoesvulling

Klussen wisselden we af met daguitstapjes. Voor ons seizoen efkes gaan checken of de bergtoppen, rivieren en watervallen nog allemaal present zijn.

vertrekkend aan ons huis, door de sneeuw, op weg naar …
de Jalovnik.
Soca-rivier
boswandelingetje om daslook te gaan plukken
wandeling naar de Virje waterval
mooi uitzichtspunt op het meer van Bled ontdekken

De moestuin zal ook dit seizoen naar goeie gewoonte groenten, fruit en kruiden leveren. We soigneerden haar met compost, legden alle perceeltjes klaar, zaaiden en plantten. En we hielden een paar stinkerds in de gaten die in de tuin rondneusden.

moestuin verzorgen (zij is niet één van de stinkerds)
vos komt de composthoop inspecteren
moeflons in ons bos

Keuken, moestuin, menu’s en terras klaar voor gebruik … én de Sloveense overheid die besloot dat de horeca terug mocht openen. Hoe fijn is het om na het klussen en voorbereiden terug gasten te verwelkomen. Heel veel zin in het seizoen!

dobro jutri – goeiemorgen!

B&B-seizoen 2021

Seizoen 2021 had een gouden randje. Onze B&B bestaat tien jaar!

Tijd voor een terugblik. Maar eerst strooien we met wat “dankjewellekes”. Aan familie en vrienden die voor ons supporterden, aan gasten die hier 1-2-3 of zelfs 4 keer logeerden en aan iedereen die reclame maakte voor onze plek. Zonder jullie geen tien jaar, geen gouden randje. Dankjewel!

Na tien jaar krijgen we een mooi aantal gasten over de vloer. In de beginjaren logeerden er enkel Belgen en Nederlanders bij ons, nu kan je ons al eens Duits of Sloveens horen kakelen/hakkelen. Ook het voorbije seizoen verliep vlotjes met een fijne mix aan nationaliteiten. Corona hield zich koest, net al de Sloveense overheid die de coronamaatregelen niet plots veranderde. Wij konden doorwerken en onze gasten probleemloos ontvangen. Top!

In die tien jaren groeide het huis mee. We begonnen met één gastenkamer. Ons concept bleek aan te slaan, gastenkamer 2 en 3 volgden. Stap voor stap renoveerden we ons huis. Van een huis zonder electriciteit of warm water tot een thuis met drie gastenkamers.
onze dagelijkse look tijdens de renovaties

Mathieu & Els, dat macheert, ook om een B&B te runnen. Tien jaar van hard werken, van plezier in het samenwerken en van een goeie taakverdeling. Zo is Mathieu van het departement “Tips Daguitstappen, Tuinonderhoud en Stofzuigen”. Els werkt op de afdeling “Koken en Kuisen”. Dit seizoen namen we er een derde partner bij. Onder het motto “investeer in machines voor ge u scheef werkt”, kochten we een deegkneder. Goed gerief met heerlijk resultaat!

zelgebakken haverbrood bij het ontbijt

In die tien jaren vulde Els een map met recepten die goed scoren bij gasten. De zenuwen tijdens het koken zijn verdwenen. Rest er alleen nog maar plezier en gedrevenheid in de keuken. Dit seizoen was ze extra in haar nopjes tijdens het serveren. Ze kreeg voor haar verjaardag mooie borden en kommetjes. Helemaal op maat gemaakt door een keramist, helemaal blij mee!

nieuwe borden dresseren
brochetten met frietjes op de nieuwe borden
ook een pannenkoekske presenteert schoon op het nieuwe servies
de nieuwe kommetjes (en dat uitzicht, of course) maken de ontbijttafel af

In die tien jaren veranderde onze tuin van een heuse jungle bij aankoop van het huis tot een ietwat gecontroleerde wilde tuin. Van een tuin met enkel hellingen naar eentje met allerlei terrassen. Van een klein moestuintje tot een groot exemplaar gevuld met groenten, fruit, bessen en bloemen. Kortom, een hof met laagjes, gezellige hoekjes en views.

kiwipergola
moestuin

Na tien jaar kennen we onze streek. We blijven het leuk vinden om buiten het seizoen uitstappen te doen en om onze tips te delen met gasten. Wandelen, zwemmen, een snufke cultuur en zelfs vliegen? Mathieu kan de gasten vertellen waar ze kunnen …

genieten van de Soca rivier (merci Karolien voor deze foto)
wandelen in het hooggebergte en edelweiskes spotten (credits foto: Annelies)
gaan douchen onder een waterval (hvala, Nataša, za sliko)
parapente springen (merci Annelies voor deze foto)

In die tien jaar leerden we dat het belangrijk is om tijd te nemen voor onszelf. Om af en toe eens iets te doen dat niks met de B&B te maken heeft. Zo plannen we per maand twee vrije dagen in. Bijvoorbeeld om een tweedaagse bergtocht te doen:

Bohinj – berghut Crna Prst
berghut Crna Prst – Rodica
Rodica – Planina Kuk

In die tien jaar passeerden een paar katten de revue. Sukkeltjes waar niemand naar omkeek, gaven we de nodige zorg. Dit seizoen was Diego de ster. Misschien kreeg je hem op schoot aan de ontbijttafel of deelde je de hangmat met hem. Jammer genoeg werd hij ziek en moesten we hem laten inslapen. Lieve Pluizebol, je mag hier nog eens in de schijnwerpers staan:

Tien jaar. Onze B&B draait goed en wij doen het nog steeds met plezier. De grote, zware klussen zijn achter de rug. Tijd om zachtjesaan een aantal andere plannen te laten rijpen. En ondertussen lappen wij er graag nog minstens tien jaar bij met onze B&B!

Oktober – december 2021

Deze herfst verliep een beetje anders dan anders. We vulden ze niet enkel met vakantie & klussen, maar met vakantie én gastenweekends & klussen!

Traditiegetrouw zetten wij de herfst in met een verlenging van de zomer. Na het seizoen laadden we onze camionet in voor enkele weken van kamperen, zon en zee! Blader gerust eens door ons fotoalbumpke van ons verlof:

Na onze vakantie werden bikini en zwembroek niet direct ingeruild voor vuile werkkleren. Deze herfst ontvingen we tijdens een aantal weekends gasten. Sommige Slovenen hadden nog een Toeristische Bon (gekregen van de Sloveense overheid) en kwamen die bij ons uitgeven.

Het fijne aan deze herfstweekends was dat Els zich kon smijten in “frullekes”. Tijdens het hoogseizoen heeft ze meestal geen tijd voor zelfgemaakte yoghurt of plantaardige melk. Of om plukvaasjes te vullen met snijbloemen uit de tuin. Tijdens de gastenweekends wel!

goeiemorgen!
plukvaasjes van Els’ mama (check hier haar website)

Na de gastenweekends ging onze dagelijkse gang van herfstzaken gewoon door. We deden allerlei klusjes om de moestuinen winterklaar te maken en rolden de betonmolen terug op zijn plaats. Een reepje beton in de stal …

… en eeen schelleke beton voor de trap naar de kiwipergola. Een bredere en toegankelijkere trap zodat onze gasten vlotjes naar boven kunnen lopen om van dit uitzicht te genieten:

uitzicht kiwipergola – herfststyle
oude trap, werkgerief klaar
uitgraven,
oude stenen van de stal aanslepen, beton draaien,
en metsen,
metsen,
tot het uitzicht op de kiwipergola er plots nogal wit uitzag.
We legden de metswerken stil, wordt vervolgd in 2022!

Binnen haalde Els de verfrollen boven. Ze schilderde de traphal van beneden tot boven, zodat de schrijnwerker de nieuwe trapleuning kan installeren.

Naast het klussen was er deze herfst ook vollen bak tijd voor hobby’s!

Zo kon Els zich EIN-DE-LIJK opnieuw gaan uitleven op het volleybalveld. Sporten werd terug toegelaten, dus mept ze elke woensdagavond het teveel aan energie uit haar lijf. Op maandagen is ze iets rustiger, want dan krijgt ze naailes. Het “Coworking Basen” in Tolmin is een plaats waar verschillende mensen een werkruimte huren. Fijn om er nieuwe mensen te ontmoeten, de naaimachine en bijhorende Sloveense woordenschat te leren gebruiken en met zelfgenaaide broodmandjes naar huis te gaan. Ze heeft de smaak te pakken!

zelfgemaakt, zowel het broodmandje als de pistolets

En of course gingen wij ook wandelen deze herfst. Genieten van de herfstkleuren langs de Socarivier en de eerste sneeuw op onze bergtop.

Van Bovec naar Kobarid via de Juliana Trail
Heerlijk ploeteren door de sneeuw richting de Jalovnik-top.
Met zicht op zee!

Al die sneeuw bracht ons in kerstmodus. Wij gaan onszelf onder de Belgische kerstboom schuiven. Tegelijk kijken we uit naar 2022. Gasten zijn vlotjes hun vakantie bij ons aan het boeken, we kijken nu al uit naar het komende seizoen! En we hebben een aantal leuke klus-naai-wandel-tuin-kookprojectjes in het vooruitzicht.

Fijne feestdagen gewenst,
of in Bes-taal: maak het gezellig en spinnen maar …