2012

Januari – februari

Het was Winter de voorbije maanden, met een dikke W. Niet zo verschillend als die in België dit jaar, maar voor ons wel op de tanden bijten omdat de Vorst gezellig bij ons binnen kwam wonen. Hij koelde het huis af tot min 2 graden en bleef ons een tweetal weken gezelschap houden.

De betonmolen werd op non-aktief gezet. Om het lijf warm en de moraal hoog te houden, braken we een stukje van de stal af. Op termijn gaat de hele boel plat, zodat we ruime parkeerplaats hebben en voldoende stenen om de oude muurtjes in de tuin te herstellen.

afbreken eerste driehoek stal
afbreken eerste driehoek stal
tweede driehoek wordt gesloopt
puin ruimen

De Winter beëindigen deden we ook dit jaar (zij het maar 1 dag) in schoonheid:

Dit witte tapijt werd door de lente in een mum van tijd weggeveegd. Einde Winter! De eerste zonnestralen verwarmden het huis en wij haalden onze betonmolen en truweel terug boven. De Museumkamer, onze eerste gastenkamer, zijn we momenteel aan het plakken. Het afbreken van het bovenste deel van de stal werpt ook hier zijn vruchten af: een mooi uitzicht op de heuvels vanuit de gastenkamer.

De badkamer is al iets meer die naam waard. Tegels en douchecabine zijn geïnstalleerd … de warme douche is niet veraf meer!

silicone-fingerspitzengefuhl!

Het laatste reno-nieuwtje is de trap naar het eerste verdiep. Geen geklauter meer via de ladder, maar naar  boven spurten via onze nieuwe houten trap!

trapdelen inolieën

De zonnestralen deden ook onze groene vingers kriebelen. We eten nog steeds uit eigen tuin, of beter gezegd: uit eigen kelder. Groenten en fruit die gedroogd, ingekuild en ingemaakt werden, komen nu op ons bord. Het is een enorme motivatie om ook dit jaar weer veel zorg te besteden aan onze moestuinen. In de prille lente betekent dit het volgende:

nieuwe terrassen aanleggen in moestuin
gezellig warm in onze zaaibak: tomaat, koolrabi, rucola, erwt en snijsla!

De komende maanden bereiden wij zowel het huis als de tuin verder voor op de zomer. De Museumkamer en badkamer worden steeds beter afgewerkt & ingericht, de moestuinen worden opgemaakt voor lekkers en wij blijven dit alles met veel energie en volle goesting doen!

Maart – mei

Ons huis krijgt haar ouwe getrouwe karakter terug! De oorspronkelijke indeling van het huis wordt zichtbaar, de charme van het huis terug voelbaar! Dat een mens daar hard voor moet werken, konden we ook in maart en april aan de lijve ondervinden.

Waar de vroegere lemen tussenmuurtjes zaten, bouwden we met veel meet- en puzzelplezier nieuwe houten-gyproc muren. Ondertussen plakten we verder op het 1e verdiep in de gastenkamer, badkamer en gang. Al het stof kunnen we sinds april afspoelen onder een heerlijk warme douche!

En op een mooie lentedag besef je plots: “den boven” is klaar om afgewerkt te worden én we zitten op schema!! Na een dik jaar van zeulen met dakpannen, balken en emmers mortel, is het een plezier om ons hoofd te mogen breken over lampenkapjes, zeepbakjes en de kleur van de gordijnen. Hier volgen wat sfeerbeelden van het afwerken:

ramen gastenkamer verven
ramen gastenkamer verven
badkamer: oude deur met nieuwe deurstijl
badkamer: oude deur met nieuwe deurstijl
vernissen vloer gastenkamer
vernissen vloer gastenkamer
afwerken ... zeer ontspannend
afwerken … zeer ontspannend!

De tuin is met een vliegende warme start aan haar nieuwe seizoen begonnen. Maart en april gaven onverwachts warm lenteweer, maar evengoed plensende buien. Onze tuin kon gulzig drinken én zonnebaden. Meer heeft ze niet nodig om er een ferme lap op te geven:

eigen opgekweekte plantjes in de zaaikas
eigen opgekweekte plantjes in de zaaikas
het 1e jonge geweld in de moestuin: aardbeien, look, ui, ...
het 1e jonge geweld in de moestuin: aardbeien, look, ui, …
bloesems!
bloesems!

Omdat onze moestuinen ook in de zomer dorst zullen hebben, dokterde Mathieu een watersysteem uit. Wat eens een gezeul was met gieters en emmers, is nu slechts 1 draai aan de kraan!

een buis, ...
een buis, …
... wat gefrummel met een kraan en ...
… wat gefrummel met een kraan en …
water!
water!

Het eerste lekkers van het seizoen werd ingemaakt: daslook. De naar look geurende blaadjes geplukt in het bos vlakbij ons huis en hiermee 27 bokalen gevuld!

ingemaakte daslook
ingemaakte daslook

Eindigen doen we met een blik op onze kluslijst en een belofte. De kluslijst: inrichten van de gastenkamer & badkamer + plakken van de keuken (we zijn al goed op weg, ze heeft haar 2e grijze kleedje bijna volledig gekregen). Belofte: eind juni een nieuwsbrief met een foto-rondleiding door ons huis!

Juni

Na twee jaar van dromen & plannen, klussen, & tuinieren, is onze B&B open!

We laten in deze nieuwsbrief de foto’s voor zich spreken. Huis & tuin: hoe het was (linker kolom) en is!

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Juli – september

De zomer is gepasseerd, meer nog: onze eerste zomer mét gasten zit erop. Een drukbevolkte & zonnige zomer. Met tevreden gasten die complimentjes gaven over kamer, eten, huis, tuin & streek! Zoveel verschillende mensen & ontmoetingen, zoveel bijgeleerd. Ook dankzij onze gasten blijft onze plek groeien!
's avonds samen tafelen bij de vijgenboom
’s avonds samen tafelen bij de vijgenboom
dessertjes maken
dessertjes maken
het ondertussen populaire bankjesuitzicht
het ondertussen populaire bankjesuitzicht
 Onze moestuinen zorgden deze zomer opnieuw voor lekkers op het bord. De enige spelbrekers waren onze buren uit het bos. Gasten vonden de eekhoorns vaak “schattig”, terwijl wij ze eerder betitelen met “rotzakken”. Op brutale wijze werd systematisch al het fruit (op de pruimen na) uit de bomen geplukt. Ook de muizen (erwten), koolmezen (maïs) en merels (vijgen) deden hun duit in het zakje. In en rond het huis hadden we minder last van ongedierte dankzij… de Kloshe. Sinds enkele maanden in de buurt om “die van ierneffe” het hof te maken. In ruil voor kost (geen inwoon)  patrouilleert hij en vangt geregeld een muis voor ons!
de Kloshe
de Kloshe
 Nadat we de laatste gasten uitzwaaiden, was het tijd om zelf even op congé te gaan. Vlakbij Kobarid zagen we een bergkam blinken … we namen de uitnodiging aan en liepen hem op & over. Prachtige tweedaagse!
uitnodigende bergkam
uitnodigende bergkam
klim naar boven
klim naar boven
ons "hotel"
ons “hotel”
Na deze geslaagde zomer  starten we met Renovatieronde II. Onze kluslijst bestaat uit: afwerken 2e gastenkamer, stal verder afbreken, nieuwe ramen en hier & daar een likje verf. En hop: we zijn weer vertrokken:
oud venster eruit ...
oud venster eruit …
nieuw venster derin: 2e gastenkamer heeft nieuwe ramen!
nieuw venster derin: 2e gastenkamer heeft nieuwe ramen!
weer een hap uit de stal!
weer een hap uit de stal!

Oktober -december

Ook deze herfst zijn stofmasker en spierpijn ons deel. Evenals het deugddoende vooruitzicht van een 2e gastenkamer, een beter afgewerkt waskot & een propere bijkeuken. Ondertussen zijn we experts geworden in het afkappen van oude plak, met een schroevendraaier alle voegen uitpietsen en het gooien van een nieuwe laag plak.
oude plak afkappen
oude plak afkappen
De Plakker
De Plakker
En ook buiten maken we stof! We breken de stal beetje bij beetje af, want zoals elke goeie Vlaming, willen ook wij: een “koterij”! De stal wordt lager, daarop komt langs 1 kant een afdakje & daaronder kunnen we tuingerief, hout, Els haar koersfiets en heel veel brol gaan stockeren.
hoe lager de stal, hoe mooier het uitzicht!
hoe lager de stal, hoe mooier het uitzicht!
... hoe meer onze huisberg tevoorschijn komt!
… hoe meer onze huisberg tevoorschijn komt!
Deze herfst was meer dan werken alleen. Op warme ochtenden kon je ons met een rieten mandje het bos zien intrekken. Op zoek naar kastanjeboleten, parasolzwammen en eekhoorntjesbrood.
champignonnen-oogst
champignonnen-oogst
De voorbije weken werden de laatste groenten uit de tuin gehaald & verwerkt of ingedekt onder de serre. En van te veel prei kuisen en invriezen, krijg je dit:
prei stijgt naar het hoofd ...
prei stijgt naar het hoofd …
Hoe dichter de winter komt, hoe meer we genieten van de luxe die we al in huis hebben: nieuwe vensters met dubbel glas (dus geen koude neustoppen en vingerkootjes meer), een warme douche na stoffig werk en internetten (nieuwe receptjes, schaken, bouwinfo en ja … zelfs onze eerste reservaties voor 2013 binnenkrijgen!!). Een winter zonder deze luxe kunnen we ons ondertussen niet meer voorstellen.
herfstavonden
herfstavonden
Tot plots, op een mooie decemberdag, de winter echt voor de deur staat & wij ons opmaken voor onze congé in België!
wit
SELA KLEIN
Sela Nad Podmelcem

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s