Januari – maart
De voorbije winter was een perfecte winter: een 40cm dikke laag sneeuw – die 3 weken blijft liggen – dooit – opgevolgd wordt door de lentezon. Geen gedoe. In één rechte witte lijn naar de lente. Perfect.
Sneeuwscheppen en verdere voorbereidingen voor de centrale verwarming hielden ons warm. We legden cv-leidingen, plaatsten radiatoren en voorzagen elektriciteit & water voor onze ketel. En bij de eerste lentezon? Hopla, in 1 rechte lijn richting centrale verwarming:
Tijdens deze perfecte winter ging het op zolder, waar we onze 3e gastenkamer met eigen badkamer maken, ook goed vooruit. Nog geen belofte, maar we mikken op seizoen 2016 om het afgewerkt te hebben! Dat het een “room with a view” wordt, staat sinds kort wél al vast:
Rondcirkelende roofvogels boven onze tuin geven het definitieve lente-startschot. Tijd om de moestuin haar jaarlijkse portie lucht (omhakken) en voeding (compost) te geven. De eerste stoere groenerds zaaiden we al buiten (tuinboon, erwt, spinazie), de koukleumen kweken we binnen op en het eerste lekkers uit het bos is ingemaakt.
De lentezon doet ons ook uitkijken naar het komende gastenseizoen. Experts zijn we, in het koppelen van het aangename aan het nuttige. Onze gasten recente informatie geven over de mooiste plekjes in onze streek, vinden wij meer dan nuttig. Dat het ook aangenaam is om die info te verzamelen, bewijzen deze foto’s:
Tot slot is er één iemand die niet kan wachten tot 1 juni, wanneer onze B&B dit seizoen opent. Hij logeert aan onze composthoop, waar hij ook zijn ontbijtje laat smaken …
April – mei
Vijf jaar in Slovenië! Jaren van renoveren & tuinieren. Jaren waarin tradities zich zachtjes nestelen. Zo werden april en mei dé maanden om tuin & huis klaar te stomen voor ons gastenseizoen.
In april kweken we eigen plantgoed verder op, geven hen een definitief plekje in de moestuin en zaaien ander lekkers ertussen. Je hoort ons niet klagen over onze werkplek …
Na 5 jaar hebben we het tuinieren meer & meer in de vingers. Tijd dus om enkele “speciallekes” in onze hof te introduceren: muizenmeloentjes, een “saladbar” met verschillende slasoorten, witloof en ook deze mooierds:
Om het Mediterraanse klimaat in onze vallei extra aan te moedigen, bouwden we een serre. Tomaten, komkommers, aubergines, courgettes en paprika’s: al dit zomerse lekkers vroeger op het bord!
In mei wordt er naar goeie gewoonte gesopt & geveegd, gezeemd & gelapt, afgestoft & gewassen. Al onze klus-sporen zijn gewist. Ook rond het huis hangt er al een vakantiesfeertje:
Vlak vóór ons seizoen gaan we zelf nog even uitwapperen. Ook dat is een traditie geworden. Vijf jaar in Slovenië werd gevierd, actief én passief:
Op naar ons 4e B&B-seizoen! Wij kijken ernaar uit om al onze gasten te ontmoeten, wegwijs te maken in Slovenië en hen een ontspannen vakantie te bezorgen.
Juni – september
Een mooie zomer, voor ons is dat er eentje met veel gasten en veel zon. De burgemeester deed daar nog een schepje asfalt bovenop …
Veel gasten die onze B&B als logeeradresje kozen. Meer zelfs, gasten die voor de 2e keer terugkwamen, die dankzij mond-aan-mondreclame bij ons logeerden en die op het internet mooie recensies schreven. Dank-jullie-wel-allemaal!
Veel zon. Ze zorgde niet alleen voor een vakantiesfeertje in & rond het huis, maar ook voor een vrolijke ambiance in onze hof. Nieuw leven huppelde door onze bossen en de moestuin leverde non-stop groenten & fruit.

Laat een keukenprinses los op deze smaakvolle ingrediënten uit de tuin (Bambi uitgezonderd ) en je krijgt ‘s morgens en ‘s avonds zulke taferelen:
De voorbije zomer kreeg dat tikkeltje meer dankzij een reepje asfalt. Vier jaren van zagen & klagen bij de gemeente. Het verbeterde onze Sloveense vocabulaire en leidde tot een geasfalteerde (gemeente)weg tot aan ons huis. Merci, meneer de burgemeester!
Wijzelf sloten deze mooie zomer af met congé in Istrië (Kroatië). We tuften er rond in onze camionet, placeerden er onze strandstoelen en breidden ons repertoire “reistips voor gasten” uit. Vakantie, met een vleugje beroepsmisvorming. Het werden dagen van rondkuieren & lezen, zwemmen & fietsen, marktjes & koken. En dolfijnen, aan onze kampeerplek!
Uitgeruste spieren, 1e kamers voor 2016 al verhuurd, plannen voor de 3e kamer met badkamer in het hoofd. Einde zomer, start volgend renovatierondje!
Oktober – december
Handen uit de mouwen, hoofd vol plannen, blik strak gericht op de 3e gastenkamer. Met op de achtergrond een prachtige Sloveense herfst. Een ideaal decor om verder te werken aan onze nieuwe gastenkamer met badkamer.
En het ging vooruit! Op 2 maanden tijd konden we dít van de kluslijst schrappen:
En waar hing Els ondertussen uit? Als ze de handen niet vol had met het blauwe koordje of met plafonds verven, vond je haar hier terug:
Elke groente of fruit krijgt haar favoriete plaatsje in de kelder toegewezen. Ingekuild (witloof, rode biet, wortel), in een flesje (fruitsiroop), aan een haakje (ui, knoflook), in een krat (pompoen) of in een bokaal (confituur, chutney, pickels).

Om handen, hoofd en blik fris & strak te houden, lasten we af & toe een pauze in. Soms in de tuin, met iets lekkers uit de oven:
Soms met een herfstwandeling in het Triglav Nationaal Park:
En één keer stoften we ons volledig af om in stijl te gaan pauzeren in Triëste:
Vlak voor ons Belgisch winterverlof gaven we nog eens goed van “ons lat”. Ook letterlijk. De nieuwe gastenkamer kreeg een plafond. Een puur-natuur-latten-plafond. Dat ging zo:

Goed op schema, met dít nog op onze kluslijst: bijpassende vloer leggen, dakramen afwerken, houten meubeltjes uitzoeken, verven en afwerken van de 2e badkamer. Mooi de tijd om op 1 juni 2016 de nieuwe gastenkamer en badkamer klaar te hebben.
Hoe we die kluslijst onder handen nemen & onze nieuwe kamer verder afwerken, lees je volgende lente in onze nieuwsbrief!