2017

januari – april 2017

Vijftien graden onder nul. Met zulke temperaturen mogen we gerust zeggen dat de voorbije winter aan de frisse kant was. Zelfs de Slovenen waren onder de indruk.

Onze dagen werden gevuld met de vorst buiten en onszelf lekker warm binnen te houden. We sleepten brandhout & ruimden sneeuw, we studeerden Sloveens & klusten wat in de keuken (en jawel … vanaf dit jaar kookt ze op een gróót kookfornuis!).

Het voordeel van zulk extreem koud weer, is dat er al eens extreem leuke dingen gebeuren. Zo was het meer van Bled dichtgevroren! Al schaatsend (Els) of wandelend (Mathieu) gingen we het meer op, tot aan het eilandje.

DSCN2194

DSCN2202

Voor het eerst letterlijk op “zondags uitstapje” in Slovenië. Dat beviel ons zo goed dat we de smaak te pakken kregen. Toen we hoorden dat de Kanin-kabellift in Bovec gerepareerd was, gingen we daar op een mooie zondag ook heen. Wij, in een ei, naar boven! Tijdens de wintermaanden een bescheiden skipiste, in de zomer het startpunt voor bergwandelingen.

DSCN2580

DSCN2596

DSCN2588

Een koude winter dus. Tot het Mediterraanse klimaat er zich eens mee ging moeien. Exit winter. Sneeuw gesmolten, pril lentezonnetje en 2 enthousiastelingen die in hun tuin een nieuwe opkweekkas voor plantgoed maakten.

DSCN2265
stukje van de berg uitgraven
DSCN2294
metsen
DSCN2329
afwerken
1659:021917:10C:2783:CAMERA1:6
bekeken & goedgekeurd door de moeflons
DSCN2849
gevuld met plantgoed: prei, kool, tomaat, koolrabi, selder, zomerspinazie, courgette, komkommer, …

Behalve het groen in de opkweekkas, begon ook onze tuin een lentekleurtje te krijgen. Daslook is er altijd als eerste bij, op de voet gevolgd door paardenbloemen. Els zette bokaaltjes klaar en vulde de voorraad lekkers verder aan met daslookpesto, ingemaakte daslookblaadjes en “honing” van paardenbloemen.

DSCN2649
daslook plukken

Hiermee was het startschot voor de lente gegeven en daarmee ook voor de voorbereidingen van ons volgende B&B-seizoen.

Als eerste namen we de moestuin onder handen. Zomerse borden gevuld met groenten uit eigen tuin, dat vraagt wat planning en gewroet in de aarde. Onze moestuin is in 6 percelen verdeeld en met een doorschuifsysteem planten we elk jaar elke groentesoort op een ander plaatsje. We zijn daar tamelijk freaky in. Zelfs de serre ontkomt er niet aan …

DSCN2705
afbreken en terug heropbouwen van de serre op het volgende perceeltje
DSCN2943
de eerste groenten geplant en gezaaid: witte kool, spitskool en allerlei soorten sla

Elke dag gingen we een perceeltje wieden en beplanten, wat een leuke afwisseling was voor het binnenwerk. In huis maakten we alles klaar om onze gasten te kunnen ontvangen: kamers kuisen, bedden dekken, vensters wassen, …

Dat ging zo vlot dat we nog tijd hadden voor een folieke op onze kiwipergola:

DSCN2766

DSCN2770

DSCN2782

DSCN2821

kiwipergola

De kiwipergola: mét houten terras, mét uitzicht op tuin & bergen en vanaf 1 mei ook mét gasten. We zijn er volledig klaar voor!

 

B&B-seizoen 2017

Ons zesde B&B-seizoen zit erop. Zes op een rij. Daar slaat een mens al eens van aan het mijmeren. Tijdens zo’n mijmersessie vroegen we ons af: wat maakt nummer zes anders dan alle vorige edities? Ontspannen werken! Niet dat we de vorige seizoenen als stresskippen rondliepen. Maar dit seizoen springt er voor ons uit omdat we ontspannen & vlotjes werkten. Daar zijn drie redenen voor.

Ten eerste: veel gasten. Veel toffe, enthousiaste en boeiende gasten die bij ons logeerden. Dat is niet alleen hard werken, dat geeft ook een enorme drive om er een ferme lap op te geven.

Ten tweede hebben wij van ’s morgens tot ’s avonds een schoon routine opgebouwd. We lopen elkaar niet meer voor de voeten, dankzij deze taakverdeling:

  • zij verzorgt het ontbijt – hij wast af (en wilde hier graag vermeld zien dat dit een doorlopende klus is tot ’s avonds, binnen het seizoen welteverstaan nvdr) :

DSCN3137 (2)

  • hij geeft onze gasten tips bij het plannen van een daguitstap, bijvoorbeeld:
21370938_10212777214277477_109463015058134193_n
met welke organisatie gaan raften of kajakken
Bergen-1
waar de benen gaan strekken in het hooggebergte
DSCN3354
met kans om onderweg wat gespuis tegen te komen (bvb steenbokken)
IMG_20170712_125707
een reservering doen voor een parapentesprong
21433160_10212777214237476_6890395205484110017_n
eerst een wandeling (= vraag van de ouders) en daarna een plons in een rivierke (= kinderen ook tevreden)
  • zij maakt de gevraagde lunchpakketjes voor onderweg klaar:

Lunchpakket

  • hij houdt de tuin in het gareel –  zij oogst groenten & kruiden

DSCN3062

21369505_10212777218517583_503520532183053875_n

DSCN3198

21462892_10212777216157524_5820248441208713888_n
Plukken! Zij: zonnebloemen voor op de kamers. Hij: bessen voor bij het dessert
DSCN3238 (2)
vlierbessen oogsten om coulis te maken
  • hij maakt de kiwipergola aperitief-klaar als de gasten thuiskomen van uitstap
21370938_10212777224677737_1570240002464656298_n
kiwipergola
DSCN3189
mét aperitiefke en hapjes: cherrytomaatjes uit de tuin en zelfgemarineerde olijven
  • zij duikt ’s namiddag de keuken in. Brood bakken, dessertjes maken en een lekker kleurrijk avondmaal uitwerken met de geoogste groenten uit de tuin.

DSCN3208

  • avondmaal serveren: zij doet de bordschikking – hij schept op – zij werkt af met kruiden & sausjes.

Dresseren 2-1

  • samen opdienen (met de legendarische woorden van Els: “in de keuken lach ik niet”. Eén van onze fotograaf-gasten legde het tegendeel vast … ).

Dresseren 3-1

  • dessert: hij snijdt & schept – zij schikt & versiert ( – hij eet de verloren kruimeltjes op & reserveert een stukje voor zichzelf als ontbijt).
Dessert 2-1
chocoladebrownie met ananaskers uit de tuin
  • hij installeert de boscamera – zij bemoeit zich daar niet mee. Soms merken we dat onze gevallen pruimen of peren ’s nachts professioneel opgekuist worden. Hét signaal om de boscamera, samen met een paar nieuwsgierige gasten, te installeren. Deze nieuwkomer mogen we toevoegen in onze collectie “wie kuiert er ’s avonds door onze hof”:
0034:071817:19C:2789:CAMERA1:6
Naast gems, marter, moeflon, ree en vos nu ook een das gespot in onze tuin!

2137:071717:18C:2788:CAMERA1:6

Ten derde werkten we dit seizoen ontspannen omdat we deze wijze raad van Bes opvolgden:

DSCN2977

In mensentaal klinkt dat als “zorg ervoor dat ge op tijd & stond zelf wat rust neemt”. Dus lasten wij wat vrije dagen in en gingen op driedaagse trektocht in het hart van het Triglav Nationaal Park. Vlakbij ons deur, ontspanning én een nieuwe prachtige tocht uitgestippeld voor gasten die eens een berghuttentocht willen doen.

Zicht op de Škrlatica
zicht op de Škrlatica

DSCN3340

DSCN3362
gems
DSCN3392
Triglav
DSCN3394
Triglav-top
DSCN3403
bevoorrading van de berghut met een helikopter

DSCN3438

Het seizoen definitief afsluiten doen we met een dikke dankjewel. Aan al de gasten die bij ons logeerden. Aan al die mensen die door mond-aan-mond reclame anderen warm maakten om bij ons op vakantie te komen. En aan de gasten die voor de 2e keer onze B&B als vakantieadresje uitkozen. Merci!!

Oktober – december 2017

Wij zouden hier graag pingpong kunnen spelen. Niet evident, want weinig platte stukken in onze hof vol bergen & bossen. Geen probleem, dachten we, dan maken we het ergens plat genoeg voor een pingpongtafel. Een plat dak op onze stal!

Alvorens een reepje beton te storten, gingen we na ons B&B-seizoen eerst op verlof. Kamperen in Kroatië met op het programma: lezen, zwemmen en lekker eten. Een kort verlofke. Want terwijl ons lijf op een Kroatisch strand lag, zat ons hoofd thuis al in de beton …

DSCN3501

DSCN3558

Wie hier al eens bij ons logeerde, herinnert zich misschien wel onze stal. En onze goesting om die stal te gaan opwaarderen. De meest wilde plannen passeerden de revue. Uiteindelijk kozen we voor een plat dak. Onder het dak opbergruimte voor werkgerief. Op het dak een terras. Met pingpongtafel 😉

image1

De voorbije herfst begonnen we aan fase 1 van ons PlatDakProject. Het was zwaar werk en de winter kwam af & toe pesterig over onze schouder meekijken (beton en vorst dat gaat niet samen). Maar we geraakten al snel in onze “zware-klussen-drive”: plannen tot in detail uitwerken, extra spierbundels optrommelen, machines inschakelen, een scheut van andermans vakkennis toevoegen. En aan de slag:

DSCN3637
stalmuren tot op de juiste hoogte afbreken en de oude eiken balken verwijderen (al aan de kant gelegd voor een ander leuk projectje).
DSCN3645
fundamenten graven
DSCN3651
toekijken hoe een ander werkt (komt niet vaak voor, dus een foto waard …)
DSCN3755
tussenmuren metsen
DSCN3793
spieren kweken door kruiwagens te vullen en af te voeren
DSCN3987
die spierbundel beton laten draaien
DSCN3996
waarmee de betonnen pilaren worden gevuld
DSCN4069
bekisting maken
DSCN4192
het hele boeltje stevig bewapenen
DSCN4287
om 6u ’s morgens het weerbericht checken: geen regen of sneeuw voorspeld! Al de werkmannen (en 1 vrouw) worden door Mathieu uit hun bed gebeld. Het beton draaien kan beginnen!
DSCN4281
De vrouw des huizes zorgt voor zand, cement, een volle watertank, koffie en taart. Goed voor 30 000 kilo beton!
DSCN4239
de betonmixer mengt (0.3m³ per 10 minuten, dat doen we hem niet na met ons betonmolentje)
DSCN4277
de mannen storten de beton op zijn plaats
DSCN4309
en de maestro trekt alles PingPong-recht

Hiermee is Fase 1 van ons PlatDakProject afgerond. Onder het dak hebben we droge opbergruimte. De verdere afwerking bovenop is voor later. In 2018 komen pingpongen op ons terras zit er dus niet in. Maar wees gerust, de plannen zijn al getekend …

plan stal

Tussen al dat beton door dachten we deze herfst ook aan onze gasten van volgende zomer. Gerechtjes uitproberen en onze voorraadkelder aanvullen. Els legde augurkjes in, verwerkte een berg kwee en maakte voor het eerst limoncello van onze eigen citroenen!

DSCN3817
kwee verwerken tot …
DSCN3932
kweeconfituur, appelmoes en gedroogde stukjes kwee voor in de theemengeling
DSCN4406 (2)
Met zelfgemaakte limoncello op ons zelfgemaakt plat dak

Nazdravje, gezondheid! Wij doen het nu eventjes rustig aan zodat we vanaf 2018 weer met volle energie aan de slag kunnen gaan!

Advertenties