Januari – maart
De frommelronde is achter de rug! Iedereen met wat renovatie-ervaring weet wat die ronde betekent. Het is de ronde waarbij ge uw lijf opfrommelt of driedubbelvouwt om alle hoekjes en kantjes aan te kunnen pakken.
Op het 2e verdiep, met de nieuwe gastenkamer en badkamer, gingen we de voorbije maanden frommel-gewijs aan het werk. Elektriciteit leggen, sanitair installeren, chauffages aansluiten, schilderen, dakramen afwerken en kurkvloer leggen. Veel prutswerkjes die geduld vroegen (en kregen):





Het lijf ont-frommelen deden we in de tuin. We startten onze moestuin weer op en rekenden daarbij vooral in kilo’s en meters. Zo zaaiden we dit jaar 25 meter erwten en plantten we 15 kilo aardappelen. De koude kas is dichtbevolkt met opgekweekte plantjes. En ook met de tomaten zien we het groots: 10 verschillende soorten/smaken/kleuren! Dat gaat lappen geven op het bord deze zomer …



Terwijl onze moestuin op dreef komt, kunnen we nog steeds vers & lekker uit eigen tuin eten. Prei, salade en kool bleven dapper de hele winter door op het veld. Aardappelen, rode biet en wortel brengen we vers van kelder naar keuken. Maar de échte primeur was typisch Belgisch:



En zo gingen we door naar de volgende én laatste ronde op het 2e verdiep. Het inrichten van de nieuwe gastenkamer! Momenteel knappen we oude meubeltjes uit het huis op, maakt onze schrijnwerker een houten 2-persoonsbed, bedenken we waar de zithoek op die kamer komt, …
Nieuwsgierig naar hoe dat er allemaal uitziet? Eind mei: afspraak op ons 2e verdiep voor een nieuwsbrief vol foto’s! Maar-allez-hop, hier al een glimp van de nieuwe kamer:

April-mei
Afstoffen, afschuren, vernissen en schuiven-schuiven-schuiven. Met oude opgeknapte meubeltjes en nieuw gemaakte spullen. Tot al dat oud en nieuw bij elkaar hoort. En we op een dag konden zeggen: de nieuwe gastenkamer is af. AF!
We gaven onszelf en schouderklopke en gingen daarna buiten verder aan de slag. Want na een geutje regen en warme lentezon werd het tijd om de moestuin in te duiken. Het onkruid verwezen we door naar de composthoop en een aantal groenten kregen een extraatje:



Eens de moestuin gesoigneerd was, gingen we voor een weekje op congé. Wie denkt dat we, na al dat travakken, het vege lijf zouden laten rusten op een goudgeel strand heeft het mis. Schuurpapier & vernis in de kast, rugzak eruit. Op zoek naar – voor ons – onbekende Sloveense parels. We vonden ze in bergen, water en sneeuw:




Tot slot willen we jullie graag trakteren op taart. Els sleutelde wat aan een receptje en zette deze verjaardagstaart op tafel. Zes jaar in Slovenië, we laten het smaken!
Hopla, hiermee staat nu ook de citroentaart op punt. Alle menu’s voor ontbijt & avondmaal, de kamers, terras, moestuin, Slovenië-infomap en wijzelf: klaar voor ons 5e B&B-seizoen!
B&B-seizoen 2016
Niks zo geestig als eens binnen gluren bij een ander. Ons B&B-seizoen 2016 zit erop, maar we zwieren ons deuren nog even digitaal open. Kom binnen, be our guest …
… en start je vakantiedag met ochtendzon en een gedekte ontbijttafel.

Op vraag wordt ook Mathieu op je ontbijttalloor geserveerd. Samen plannen jullie een daguitstap, waarbij je alle praktische info en tips meekrijgt. En hup, goed voorbereid word je Slovenië ingelanceerd. Je kan een vakantiedag in onze streek bijvoorbeeld zo doorbrengen (geordend in stijgende adrenaline-lijn …):







Na een stukje Slovenië ontdekt te hebben, kom je ’s avonds terug thuis. Wie zin heeft, haalt een Sloveens drankje uit de koelkast: een Lasko-pintje, appelsap of een gekoeld rebula-wijntje. Installeer je, met een schaaltje pindanootjes of cherrytomaten, op onze kiwipergola en aperitief in een groen decor!
Op de achtergrond hoor je Els ondertussen in de keuken bezig. Eerder die ochtend zag je haar de ontbijttafel voorbij-sjezen richting moestuin. Behalve een noodzakelijke kilo onkruid elimineren, oogstte ze ook een portie groenten, fruit en kruiden. Na een middag van bakken, stomen, stoven, grillen en blenderen … aan tafel!


Samen aan tafel op het terras eten en keuvelen. Meer moet dat dan niet zijn om een vakantiedag af te sluiten. Toch is er ook extra randanimatie voorzien – volledig in onze huisstijl uiteraard. Het International Space Station vliegt eens over. Vallende sterren komen je wensen halen. Krekels en vuurvliegjes zorgen voor een Mediterraans klank- en lichtspel. Els schuift een dessertje op tafel.

Daarna kan je nog even naar onze kiwipergola glippen voor een slaapmutsje: sterren & stilte. Lahko noč, slaapwel!
Wie dit graag allemaal eens aan den lijve wil ondervinden, is in 2017 welkom vanaf mei! Jawel-jawel, onze deuren gaan volgend jaar wat vroeger open. Geen deadlines in onze nek, dus tijd om onze gasten mee te laten genieten van de Sloveense lente.
Tot slot nog dit … het B&B-seizoen 2016 kwam er in samenwerking met:

oktober – december 2016
We hebben er de voorbije herfst geen lap op gegeven. Géén. Geen lap, geen stofwolk en geen zwoegende spierbundels in en rond ons huis. Deze nieuwsbrief gaat over rusten, relaxen en een gezapig leventje op de Sloveense buiten. Of hoe we ons lijf, na 6 jaren van renoveren & klussen, lieten rusten en daar keihard van genoten!
We begonnen eraan na het B&B seizoen, in Griekenland. Zon, zee, strand. Meer hadden we niet van doen:
En … hop, de trend was gezet … Ook thuis, op Sloveense bodem, draaide ons alledaagse leven op een gezellig trager tempo. Het zenuwcentrum: de keuken. Hoofdbezigheden: Sloveens leren en kookexperimentjes houden.
Hoewel we onze plan goed kunnen trekken in het Sloveens, volgden we nog eens Sloveense les. Kwestie van de 6 (jawel- kleine zucht!) naamvallen onder de knie te krijgen en vlotter te leren spreken. Die hele theoretische handel brachten we ook in de praktijk. Al lezend; tienerboekjes voor Els, de krant voor Mathieu. Of al volleyballend (Els versterkte het team van Tolmin) waar niet alleen ballen over het net gemept worden, maar ook Sloveens gekakeld wordt.
Tussen het studeren door, zette Els haar gastenmenu’s verder op punt en experimenteerde ze met nieuwe smaken voor het seizoen 2017. In onze keuken zag het er vaak zó uit:

Zo’n relax leventje binnen is pas écht leuk als je je geregeld buiten eens goed kan smijten. En dat deden we! Het oude keukenraam gaven we een nieuwe, tochtvrije opvolger. We stapelden meters brandhout voor de komende winter. En maakten een pittige wandeling naar de Jalovnik om de eerste besneeuwde bergtoppen te gaan bekijken.
Maar de beste manier om niet vast te roesten, is koteren in de moestuin. Tuinieren in de herfst betekent vooral: oogsten!




We waren trouwens niet de enigen die zich uitleefden in onze tuin. Deze bende kuierde er rond, haalde lekkere hapjes uit de composthoop en poseerde al eens graag voor onze boscamera.
Een uitgerust lijf, een tuin in winterrust. Klaar om er in 2017 weer een ferme lap op te geven!
