2016

Januari – maart

De frommelronde is achter de rug! Iedereen met wat renovatie-ervaring weet wat die ronde betekent. Het is de ronde waarbij ge uw lijf opfrommelt of driedubbelvouwt om alle hoekjes en kantjes aan te kunnen pakken.

Op het 2e verdiep, met de nieuwe gastenkamer en badkamer, gingen we de voorbije maanden frommel-gewijs aan het werk. Elektriciteit leggen, sanitair installeren, chauffages aansluiten, schilderen, dakramen afwerken en kurkvloer leggen. Veel prutswerkjes die geduld vroegen (en kregen):

DSC01841
badkamerschapjes maken
DSC02121
opgefrommeld aan het werk tussen muur en chauffage
DSC01928
dakramen afwerken
DSC01968
gastenkamer schilderen
101_1663
kurkvloer leggen

Het lijf ont-frommelen deden we in de tuin. We startten onze moestuin weer op en rekenden daarbij vooral in kilo’s en meters. Zo zaaiden we dit jaar 25 meter erwten en plantten we 15 kilo aardappelen. De koude kas is dichtbevolkt met opgekweekte plantjes. En ook met de tomaten zien we het groots: 10 verschillende soorten/smaken/kleuren! Dat gaat lappen geven op het bord deze zomer …

101_1710
erwtjes met klimrekken
101_1690
koude kas met koolrabi, spitskoool, komkommer, ananaskers, courgette, spruiten, …
Naar goeie gewoonte houdt deze vos onze "groentewinkel" vanuit het bos in de gaten.
Naar goeie gewoonte houdt deze vos onze “groentewinkel” vanuit het bos in de gaten.

Terwijl onze moestuin op dreef komt, kunnen we nog steeds vers & lekker uit eigen tuin eten. Prei, salade en kool bleven dapper de hele winter door op het veld. Aardappelen, rode biet en wortel brengen we vers van kelder naar keuken. Maar de échte primeur was typisch Belgisch:

12491778_1707737619444727_5759559239709084376_o
witloof!
7637_1714040372147785_4483472414049662355_n
savooi, prei en sneeuwvlokken
12573095_1707737642778058_2435797489652697441_n
de hele winter door: groen uit de serre

En zo gingen we door naar de volgende én laatste ronde op het 2e verdiep. Het inrichten van de nieuwe gastenkamer! Momenteel knappen we oude meubeltjes uit het huis op, maakt onze schrijnwerker een houten 2-persoonsbed, bedenken we  waar de zithoek op die kamer komt, …

Nieuwsgierig naar hoe dat er allemaal uitziet? Eind mei: afspraak op ons 2e verdiep voor een nieuwsbrief vol foto’s! Maar-allez-hop, hier al een glimp van de nieuwe kamer:

101_1742

DSC01920
uitzicht vanuit de kamer tijdens de vroege lente

April-mei

Afstoffen, afschuren, vernissen en schuiven-schuiven-schuiven. Met oude opgeknapte meubeltjes en nieuw gemaakte spullen. Tot al dat oud & nieuw bij elkaar hoort. En we op een dag konden zeggen: de nieuwe gastenkamer is af. AF!

1

4

5

We gaven onszelf en schouderklopke en gingen daarna buiten verder aan de slag. Want na een geutje regen en warme lentezon werd het tijd om de moestuin in te duiken. Het onkruid verwezen we door naar de composthoop en een aantal groenten kregen een extraatje:

DSCN0394
een hoopje aarde aan hun voeten (aardappelen aanaarden)
DSCN0408
koolkraagjes voor de spitskolen
DSCN0427
een afdakje voor de tomaten

Eens de moestuin gesoigneerd was, gingen we voor een weekje op congé. Wie denkt dat we, na al dat travakken, het vege lijf zouden laten rusten op een goudgeel strand heeft het mis. Schuurpapier & vernis in de kast, rugzak eruit. Op zoek naar – voor ons – onbekende Sloveense parels. We vonden ze in bergen, water en sneeuw:

DSCN0488
Vrsič pas
DSCN0519
Jasna meer
DSCN0567
Pericnik waterval met Els erachter
DSCN0602
Tussen de varens in de Pokljuka-kloof

Tot slot willen we jullie graag trakteren op taart. Els sleutelde wat aan een receptje en zette deze verjaardagstaart op tafel. Zes jaar in Slovenië, we laten het smaken!

DSC02220

Hopla, hiermee staat nu ook de citroentaart op punt. Alle menu’s voor ontbijt & avondmaal, de kamers, terras, moestuin, Slovenië-infomap en wijzelf: klaar voor ons 5e B&B-seizoen!

 

B&B-seizoen 2016

Niks zo geestig als eens binnen gluren bij een ander. Ons B&B-seizoen 2016 zit erop, maar we zwieren ons deuren nog even digitaal open. Kom binnen, be our guest …

… en start je vakantiedag met ochtendzon en een gedekte ontbijttafel.

dscn1013
Gevulde bladerdeegrolletjes, fruitsla’tje, pistolets, streekkaas, bieslook-tofukaasje, rabarber- en vijgenconfituur, koffie en thee.

Op vraag wordt ook Mathieu op je ontbijttalloor geserveerd. Samen plannen jullie een daguitstap, waarbij je alle praktische info en tips meekrijgt. En hup, goed voorbereid word je Slovenië ingelanceerd. Je kan een vakantiedag in onze streek bijvoorbeeld zo doorbrengen (geordend in stijgende adrenaline-lijn …):

dsc_0207
wandelen naar een waterval, met achteraf mogelijkheid tot een frisse duik
javorca
bezoek aan de Javorca-kerk, met zicht op het hooggebergte
13423718_1762228070662348_4301492298115454553_n
kuitenbijter: naar Globoko en Vogel (1900m), met zicht op de Triglav, de zee en het meer van Bohinj
dscn1522-3
Edelweisjes op de top
2h5a3186_dxo_4_dxo
onderweg een “meet & greet” met deze knapperd (gems)
raft2
raften op de Soca
dsc_0116
parapente springen

Na een stukje Slovenië ontdekt te hebben, kom je ’s avonds terug thuis. Wie zin heeft, haalt een Sloveens drankje uit de koelkast: een Lasko-pintje, appelsap of een gekoeld rebula-wijntje. Installeer je, met een schaaltje pindanootjes of cherrytomaten, op onze kiwipergola en aperitief in een groen decor!

p1030080

 

Op de achtergrond hoor je Els ondertussen in de keuken bezig. Eerder die ochtend zag je haar de ontbijttafel voorbij-sjezen richting moestuin. Behalve een noodzakelijke kilo onkruid elimineren, oogstte ze ook een portie groenten, fruit en kruiden. Na een middag van bakken, stomen, stoven, grillen en blenderen … aan tafel!

dscn1413
moestuinoogst
dscn1052
dober tek! (= eet smakelijk!)

Samen aan tafel op het terras eten en keuvelen. Meer moet dat dan niet zijn om een vakantiedag af te sluiten. Toch is er ook extra randanimatie voorzien – volledig in onze huisstijl uiteraard. Het International Space Station vliegt eens over. Vallende sterren komen je wensen halen. Krekels en vuurvliegjes zorgen voor een Mediterraans klank- en lichtspel. Els schuift een dessertje op tafel.

img_3525
frambozendessertje bij kaarslicht

Daarna kan je nog even naar onze kiwipergola glippen voor een slaapmutsje: sterren & stilte.  Lahko noč, slaapwel!

Wie dit graag allemaal eens aan den lijve wil ondervinden, is in 2017 welkom vanaf mei! Jawel-jawel, onze deuren gaan volgend jaar wat vroeger open. Geen deadlines in onze nek, dus tijd om onze gasten mee te laten genieten van de Sloveense lente.

Tot slot nog dit … het B&B-seizoen 2016 kwam er in samenwerking met:

dscn1452
Bes en Rafke

oktober – december 2016

We hebben er de voorbije herfst geen lap op gegeven. Géén. Geen lap, geen stofwolk en geen zwoegende spierbundels in en rond ons huis. Deze nieuwsbrief gaat over rusten, relaxen en een gezapig leventje op de Sloveense buiten. Of hoe we ons lijf, na 6 jaren van renoveren & klussen, lieten rusten en daar keihard van genoten!

We begonnen eraan na het B&B seizoen, in Griekenland. Zon, zee, strand. Meer hadden we niet van doen:

En … hop, de trend was gezet … Ook thuis, op Sloveense bodem, draaide ons alledaagse leven op een gezellig trager tempo. Het zenuwcentrum: de keuken. Hoofdbezigheden: Sloveens leren en kookexperimentjes houden.

Hoewel we onze plan goed kunnen trekken in het Sloveens, volgden we nog eens Sloveense les. Kwestie van de 6 (jawel- kleine zucht!) naamvallen onder de knie te krijgen en vlotter te leren spreken. Die hele theoretische handel brachten we ook in de praktijk. Al lezend; tienerboekjes voor Els, de krant voor Mathieu. Of al volleyballend (Els versterkte het team van Tolmin) waar niet alleen ballen over het net gemept worden, maar ook Sloveens gekakeld wordt.

Tussen het studeren door, zette Els haar gastenmenu’s verder op punt en experimenteerde ze met nieuwe smaken voor het seizoen 2017. In onze keuken zag het er vaak zó uit:

dscn1904
Sloveens studeren en nieuw receptje tiramisu testen (+ goedkeuren)

Zo’n relax leventje binnen is pas écht leuk als je je geregeld buiten eens goed kan smijten. En dat deden we! Het oude keukenraam gaven we een nieuwe, tochtvrije opvolger. We stapelden meters brandhout voor de komende winter. En maakten een pittige wandeling naar de Jalovnik om de eerste besneeuwde bergtoppen te gaan bekijken.

dscn1978

Maar de beste manier om niet vast te roesten, is koteren in de moestuin. Tuinieren in de herfst betekent vooral: oogsten!

dscn1806
spitskool
dscn1860
kaki
dscn1871
wortel
dscn1932
pickels, confituren, siropen, augurkjes, chutney’s … zullen seizoen 2017 op smaak brengen

We waren trouwens niet de enigen die zich uitleefden in onze tuin. Deze bende kuierde er rond, haalde lekkere hapjes uit de composthoop en poseerde al eens graag voor onze boscamera.

0920:120216:02C:2762:CAMERA1:11601:120416:02C:2800:CAMERA1:20923:120216:02C:2762:CAMERA1:1

Een uitgerust lijf, een tuin in winterrust. Klaar om er in 2017 weer een ferme lap op te geven!

dscn1773
moestuin
Advertenties