Januari – april 2018
Het was een winter van formaat: lang, veel sneeuw en stevige vorst. De eerste week is dat vooral schoon, rustgevend en leuk:



Maar nadien begon dat binnen zitten, sneeuwballen gooien en sneeuw ruimen toch wat op de zenuwen te werken. Tijd voor actie, dachten we. Laten we een dakje en een put maken!
Een dakje maken, daar draaien wij ons hand niet voor om. We maakten er al één met dakpannen, één met beton en nu ook eentje uit hout. Vlakbij de moestuin (veldje 3 voor wie hier al eens logeerde), zodat we ons tuingerief altijd bij de hand hebben.
Deze man bedacht het volgende plan:






Als er té veel sneeuw lag om aan het dakje te werken, kropen we de put in. In onze stal maakten we een waterput (regenwater opvangen voor onze moestuin).



Tussen het timmeren en betonneren door gingen we ons wat assimileren. Slovenen lijken op skilatten geboren te zijn. Skiën, langlaufen en sleeën is hier populair. Dat gingen wij ook eens proberen, in Logarska Dolina, een valleitje dat we nog niet kenden.

Mooie vallei, maar skilatten of sneeuwraketten zijn toch ons ding niet. Misschien hadden we toen gewoon écht genoeg van de sneeuw …

En plots was het dan ein-de-lijk zover: lente!

Daslook en paardenbloemen kleurden bos en tuin. Els haalde bokalen en heksenketel boven en vulde de voorraadkelder verder aan met daslookpesto, opgelegde daslook en paardenbloem”honing”.


Al het kleine plantgoed dat we binnen opkweekten, verhuisde van de living naar de opkweekkas om er de eerste lentezon op te vangen. Eens ze groot genoeg waren, lieten we ze los in onze moestuin:



Moestuin opgestart, voorraadkelder aangevuld, tuin in lente/zomerstemming en huis gekuist. Dus: welkom in onze B&B! Wij starten ons 7e seizoen, met plezier, goesting en ook: een nieuwe hangmat en een nieuw drankje in ons assortiment.


B&B seizoen 2018
Seizoen 7! We zouden eens moeten tellen hoeveel gasten we hier in die 7 jaar al mochten verwelkomen. Mensen die met z’n tweetjes of met het hele gezin op vakantie komen. Om een vijftig jarig huwelijk te vieren of als kersvers verliefd koppel. Belgen en Nederlanders. Vegetariërs en fervente vleeseters. Voor een luiervakantie of sportief verlof. Passerend op roadtrip doorheen de Balkan of enkel Slovenië verkennend.
Dit seizoen mochten we nog iets aan dit lijstje toevoegen. Mensen die voor de tweede en zelfs derde keer terugkwamen! Een blij en warm weerzien was dat, met elk van hen.
Aangezien een “repeat-knopke” niet bij onze huisstijl past, kregen de terugkeerders geen exact kopie van hun vorige vakantie. Voor de 1e, 2e of 3e maal bij ons op vakantie, ook seizoen 7 kende haar nieuwigheidjes. Hier komen onze klassiekers en nieuwkomers!
Dat begint al bij het ontbijt met een goed gevulde ontbijttafel in de tuin.

Het fruit viel dit jaar (soms letterlijk) met bakken van de bomen. We oogstten twee keer vijgen, plukten handenvol bessen, verwerkten kilo’s pruimen en hadden één watermeloen (ok, dat kon beter). Het ontbijt werd dit seizoen dus vaak opgesmukt met fruit uit eigen tuin.


Na zo’n ontbijt staat een mens er kloek op. Op en top klaar voor een uitstapje. Deze klassiekers scoorden ook dit seizoen goed bij klein & groot:






Terwijl onze gasten een stukje Slovenië verkennen, trekken wij met mand en krat de moestuin in. Elk naar zijn afdeling. Mathieu oogst bessen en tomaten. Els plukt bloemen en alle niet-sexy groenten. Ook dat is een klassieker.






We waren niet de enigen die in ons nopjes zijn met het vele fruit. De boscamera betrapte deze slimme jongen terwijl hij in onze tuin aan het oogsten ging.

Handenvol groenten en fruit tijdens seizoen 7. Els liet er haar liefde voor het koken op los en zette elke avond een mooi gevuld bord op tafel.



Het avondmaal afsluiten deden we – ’t zal wel zijn – ook dit seizoen met een dessertje.



En eens het helemaal donker was, zorgden vallende sterren, krekels en vuurvliegjes voor een mooi klank- en lichtspel. Ook het International Space Station zoefde af & toe voorbij. Dit jaar passeerde ’s avonds ook deze kanjer:

Ook onze persoonlijke klassieker hielden we in stand dit jaar. Naar goeie gewoonte namen we tijdens het seizoen een korte break en trokken enkele dagen met de rugzak het Triglav Nationaal Park in.



Tot slot: dankjewel! Aan al onze gasten die voor de eerste, tweede of derde keer bij ons logeerden. En aan iedereen die ons adresje aangeraden heeft aan anderen. Mond-aan-mond reclame blijft voor onze B&B de beste reclame!
Een goed seizoen geeft ons energie om verder te werken aan onze B&B. Plannen gesmeed, werkruimte vrijgemaakt, werkmateriaal klaargelegd. Alleen wij liggen nog op een Montenegrijns strand uit te rusten … Nog efkes en dan vliegen we er weer in!


Oktober – december 2018
Zonnebril op, blote voeten en een drankje! Uitrusten van het voorbije B&B-seizoen deden we in Montenegro en Albanië. We kampeerden aan zee, wandelden in de bergen en genoten van hoe “hip” & “stoffig” samenvalt in de stad Shkodar.




Het perfecte decor om uit te rusten én om wat plannen te maken voor onze B&B. We besloten het hier wat Hoger–Dikker–Groter–Langer te maken. De voorbije herfst gingen we aan de slag.
Hoger! Vanaf volgend seizoen is er een étageke bij op het platte dak van de oude stal. We startten met het timmeren van een terras met afdakje. Onze gasten zullen er kunnen relaxen, spelen, lezen en … pingpongen. Dankzij het afdakje kan een zomerse regenbui geen spelbreker meer zijn om ’s morgens en ’s avonds buiten te eten.
Zo gaat dat er ongeveer uitzien:

Zo gingen we aan de slag:









Dikker! Onze Slovenië infomap is een mooi gevulde map met allerlei ideetjes voor uitstappen in onze streek. Maar er is altijd plaats voor meer! We (her)ontdekten deze herfst een paar mooie plekjes en werkten ze uit tot een daguitstap. De infomap wordt wat dikker met deze uitstapjes:



Groter! In de tuin hebben we onze ambities ook een vitesse hoger geschakeld. De moestuin wordt een stuk groter (veldje 4, voor diegenen die hier al logeerden) en wordt met ferme palen en hoge draad omheind. Meer groenten, bessen en bloemen (en onkruid) vanaf volgend seizoen!

Behalve met palen slepen in de moestuin, oogstte Els er ook nog wat zomerse groenten, fruit en kruiden. Ze maakte weer een lading appelmoes en kweeconfituur voor volgend seizoen. En met haar nieuwe speelgoedje kon er ook gedroogd worden!


Langer! We rekken ons volgende seizoen een beetje uit. We openen vroeger dan vorige jaren. Openingsdatum: 6 april, welkom vanaf de paasvakantie! En in de maand mei verzorgen we een speciaal groepsaanbod.