2018

Januari – april 2018

Het was een winter van formaat: lang, veel sneeuw en stevige vorst. De eerste week is dat vooral schoon, rustgevend en leuk:

DSCF2516
uitzicht vanaf de kiwipergola
DSCN4501
sneeuwgevecht met Bes
0743:020918:00C:2766:CAMERA1:6
ree op zoek naar eten in onze tuin

Maar nadien begon dat binnen zitten, sneeuwballen gooien en sneeuw ruimen toch wat op de zenuwen te werken. Tijd voor actie, dachten we. Laten we een dakje en een put maken!

Een dakje maken, daar draaien wij ons hand niet voor om. We maakten er al één met dakpannen, één met beton en nu ook eentje uit hout. Vlakbij de moestuin (veldje 3 voor wie hier al eens logeerde), zodat we ons tuingerief altijd bij de hand hebben.

Deze man bedacht het volgende plan:

DSCN3637
de oude eiken balken van de stal recupereren voor het frame van het afdakje
DSCN4107
balken van meer dan 100 kilo & 100 jaar opkuisen voor gebruik
DSCN4446
alle balken in de grond meppen en verbinden, zodat we een stevig onderstel hebben voor het dakje
DSCN4481 (2)
dwarsbalken bevestigen
DSCN4603
planken timmeren
DSCN4629
afdakje voor het tuingerief waar je ook je vrouw onder kan parkeren

Als er té veel sneeuw lag om aan het dakje te werken, kropen we de put in. In onze stal maakten we een waterput (regenwater opvangen voor onze moestuin).

dav
een groot gat, stevige wapening en een ferme bekisting
mde
na 10 uren betonneren hadden we een waterreservoir
bmd
en zagen we er zo uit (en sliepen we als een blok)

Tussen het timmeren en betonneren door gingen we ons wat assimileren. Slovenen lijken op skilatten geboren te zijn. Skiën, langlaufen en sleeën is hier populair. Dat gingen wij ook eens proberen, in Logarska Dolina, een valleitje dat we nog niet kenden.

DSCN4584

Mooie vallei, maar skilatten of sneeuwraketten zijn toch ons ding niet. Misschien hadden we toen gewoon écht genoeg van de sneeuw …

dav

En plots was het dan ein-de-lijk zover: lente!

DSCN4774
een explosie van geel in onze hof, dankzij de 500 paaslelies die we in de herfst geplant hadden

Daslook en paardenbloemen kleurden bos en tuin. Els haalde bokalen en heksenketel boven en vulde de voorraadkelder verder aan met daslookpesto, opgelegde daslook en paardenbloem”honing”.

DSCN4648
daslook plukken
DSCN4879
paardenbloem”honing”

Al het kleine plantgoed dat we binnen opkweekten, verhuisde van de living naar de opkweekkas om er de eerste lentezon op te vangen. Eens ze groot genoeg waren, lieten we ze los in onze moestuin:

DSCN4740
zware onderhandelingen op het veld: wie plant welke groenten waar
DSCN4719
iedereen krijgt zijn plaatsje op het veld, alles wordt genoteerd in het tuinschrift
DSCN4831
na een warme lentedag iedereen efkes opfrissen

Moestuin opgestart, voorraadkelder aangevuld, tuin in lente/zomerstemming en huis gekuist. Dus: welkom in onze B&B! Wij starten ons 7e seizoen, met plezier, goesting en ook: een nieuwe hangmat en een nieuw drankje in ons assortiment.

DSCN4796
een 2e hangmat: onder het nieuwe afdakje, met zicht op moestuin en groene heuvels
DSCN4767
Sloveense vlierbloesem-appelcider: aperitieven op de kiwipergola

B&B seizoen 2018

Seizoen 7! We zouden eens moeten tellen hoeveel gasten we hier in die 7 jaar al mochten verwelkomen. Mensen die met z’n tweetjes of met het hele gezin op vakantie komen. Om een vijftig jarig huwelijk te vieren of als kersvers verliefd koppel. Belgen en Nederlanders. Vegetariërs en fervente vleeseters. Voor een luiervakantie of sportief verlof. Passerend op roadtrip doorheen de Balkan of enkel Slovenië verkennend.

Dit seizoen mochten we nog iets aan dit lijstje toevoegen. Mensen die voor de tweede en zelfs derde keer terugkwamen! Een blij en warm weerzien was dat, met elk van hen.

Aangezien een “repeat-knopke” niet bij onze huisstijl past, kregen de terugkeerders geen exact kopie van hun vorige vakantie. Voor de 1e, 2e of 3e maal bij ons op vakantie, ook seizoen 7 kende haar nieuwigheidjes. Hier komen onze klassiekers en nieuwkomers!

Dat begint al bij het ontbijt met een goed gevulde ontbijttafel in de tuin.

DSCN4988
Els leeft zich uit in de keuken en maakt brood, confituur, granola, verse fruitsla, hartige belegjes en elke ochtend een verrassingske (pannenkoeken, sandwichen, yoghurt, …)

Het fruit viel dit jaar (soms letterlijk) met bakken van de bomen. We oogstten twee keer vijgen, plukten handenvol bessen, verwerkten kilo’s pruimen en hadden één watermeloen (ok, dat kon beter). Het ontbijt werd dit seizoen dus vaak opgesmukt met fruit uit eigen tuin.

DSCN5163
Bijvoorbeeld deze klassieker: pannenkoek gevuld met fruit, versierd met huisgemaakte paardenbloem”honing”
DSCN5074
of dit nieuwigheidje: ontbijttaartje gevuld met chocolade, yoghurt en bessen.

Na zo’n ontbijt staat een mens er kloek op. Op en top klaar voor een uitstapje. Deze klassiekers scoorden ook dit seizoen goed bij klein & groot:

korita
de Tolmin-kloof
rafting
raften op de Soca
kozjak 2
Bezoekje aan de waterval van Kobarid en aansluitend …
DSCN5010
… Kolovrat, de vroegere WOI-frontlinie. In de loopgraven rondsluipen, over de Sloveens/Italiaanse grens springen of picknicken met zicht op de bergen.
vogel
Het hooggebergte in! Van berghut naar berghut of helemaal naar de top van de Vogel wandelen.
DSCN5235
Zwemmen, duiken en andere capriolen uithalen in de rivier.

Terwijl onze gasten een stukje Slovenië verkennen, trekken wij met mand en krat de moestuin in. Elk naar zijn afdeling. Mathieu oogst bessen en tomaten. Els plukt bloemen en alle niet-sexy groenten. Ook dat is een klassieker.

dav
’s Morgens vroeg blauwe bosbessen plukken op de kiwipergola.
DSCN5256
Kerstomaatjes voor bij de aperitief of in het lunchpakket.  Nieuw in ons assortiment: de frommeltomaten, zoals wij ze noemen (links op de foto), oftewel een kleine coeur de boeuf. Een smaakbommeke!
sdr
Vijgen à volonté! Vers op tafel voor de gasten of tot een confituurke ingemaakt voor volgend seizoen.
dav
De niet-sexy groenten oogsten: koolrabi, ui, wortel, rode biet, spitskool, …
DSCN5244
Boeketjes met zonnebloemen maken voor op de gastenkamers.
DSCN4960
Vlierbloesems  plukken. Drogen voor thee of vers voor “luie-wijven-confituur” oftwel vlierbloesem-appelgelei (het “luie” zit hem in het gebruik van appelsap in plaats van verse appels).

We waren niet de enigen die in ons nopjes zijn met het vele fruit. De boscamera betrapte deze slimme jongen terwijl hij in onze tuin aan het oogsten ging.

P010-256-256-256-77f001
Ontbijt met vers fruit: check voor dit hert!

Handenvol groenten en fruit tijdens seizoen 7. Els liet er haar liefde voor het koken op los en zette elke avond een mooi gevuld bord op tafel.

DSCN5020
Eén van onze klassiekers: geroosterde aardappeltjes, huisgemaakte burgers met groenten uit de tuin.
DSCN5281
Of deze: brochetten met frieten!
DSCN5315
En ook deze nieuwkomer wordt een blijver: loempia’s met zelfgemaakte loempiasaus, basmatirijst en 3 soorten groenten erbij.

Het avondmaal afsluiten deden we – ’t zal wel zijn – ook dit seizoen met een dessertje.

DSCN5028
Brownie, één van de favoriete klassiekers.
DSCN5045
50 jaar getrouwd, dat vroeg om een specialleke. Fruittaart met vanillecrème en ssssssslagroom!
DSCN5376
Op den bots besloot Els de marmercake eens te pimpen met een extra laagje chocoladeglazuur. We kregen daar geen klachten over. Blijver!

En eens het helemaal donker was, zorgden vallende sterren, krekels en vuurvliegjes voor een mooi klank- en lichtspel. Ook het International Space Station zoefde af & toe voorbij. Dit jaar passeerde ’s avonds ook deze kanjer:

IMG_20180802_223042
De Japanse zijdemot, 20cm breed (zonder overdrijven!) – met dank aan Luk om het beest(je) zo snel van een naam te voorzien.

Ook onze persoonlijke klassieker hielden we in stand dit jaar. Naar goeie gewoonte namen we tijdens het seizoen een korte break en trokken enkele dagen met de rugzak het Triglav Nationaal Park in.

dav
DSCN5451
DSCN5413

Tot slot: dankjewel! Aan al onze gasten die voor de eerste, tweede of derde keer bij ons logeerden. En aan iedereen die ons adresje aangeraden heeft aan anderen. Mond-aan-mond reclame blijft voor onze B&B de beste reclame!

Een goed seizoen geeft ons energie om verder te werken aan onze B&B. Plannen gesmeed, werkruimte vrijgemaakt, werkmateriaal klaargelegd. Alleen wij liggen nog op een Montenegrijns strand uit te rusten … Nog efkes en dan vliegen we er weer in!

dav
Onze versleten Gelen laten wegslepen en …
DSCN5462 (2)
op de vrijgekomen plaats een paar kubiek hout laten aanslepen

Oktober – december 2018

Zonnebril op, blote voeten en een drankje! Uitrusten van het voorbije B&B-seizoen deden we in Montenegro en Albanië. We kampeerden aan zee, wandelden in de bergen en genoten van hoe “hip” & “stoffig” samenvalt in de stad Shkodar.

dav
Ulcinj, Zuid Montenegro
sdr
Cocktailke voor haar
dav
Koffietje voor hem (zij schuimt op de achtergrond het strand af)
dav
Benen strekken in het Montenegrijnse Prokletije natuurpark

Het perfecte decor om uit te rusten én om wat plannen te maken voor onze B&B. We besloten het hier wat HogerDikkerGroterLanger te maken. De voorbije herfst gingen we aan de slag.

Hoger! Vanaf volgend seizoen is er een étageke bij op het platte dak van de oude stal. We startten met het timmeren van een terras met afdakje. Onze gasten zullen er kunnen relaxen, spelen, lezen en … pingpongen. Dankzij het afdakje kan een zomerse regenbui geen spelbreker meer zijn om ’s morgens en ’s avonds buiten te eten.

Zo gaat dat er ongeveer uitzien:

dav

Zo gingen we aan de slag:

sdr
Bekisting om een stevige betonbalk te maken waarop het afdakje bevestigd zal worden.
sdr
Beton maken? Eén adres!
dav
Na een paar uur werken, is de betonbalk gegoten.
dav
Houten steunpilaren vastzetten.
dav
De balken worden met houtverbindingen in elkaar gestoken. Mathieu helpt de schrijnwerker met het kapwerk.
dav
Houten structuur volledig opgebouwd
sdr
Nagels inslaan? Eén adres (dedie van den beton). Dak dichttimmeren met planken.
dav
Nok dicht timmeren
sdr
Het afdakje! Rest ons nog dakpannen leggen en een omheining timmeren. Komt in orde tegen volgend seizoen!

Dikker! Onze Slovenië infomap is een mooi gevulde map met allerlei ideetjes voor uitstappen in onze streek. Maar er is altijd plaats voor meer! We (her)ontdekten deze herfst een paar mooie plekjes en werkten ze uit tot een daguitstap. De infomap wordt wat dikker met deze uitstapjes:

most9
Most na Soci: korte wandeling door het bos met zicht op de Socarivier (en daarna een frisse duik en een giga-ijscoupe).
postojna
Dat die Slovenen in hun nopjes zijn met deze grotten is terecht. Postojna grotten (eindelijk) bezocht: mooi!
20181118_124354_HDR
Deze wandeling nog eens gaan checken: van de kaasmakerij Planina Kuk tot Globoko.

Groter! In de tuin hebben we onze ambities ook een vitesse hoger geschakeld. De moestuin wordt een stuk groter (veldje 4, voor diegenen die hier al logeerden) en wordt met ferme palen en hoge draad omheind. Meer groenten, bessen en bloemen (en onkruid) vanaf volgend seizoen!

sdr
Acacia-bomen omhakken, ontschorsen en planten

Behalve met palen slepen in de moestuin, oogstte Els er ook nog wat zomerse groenten, fruit en kruiden. Ze maakte weer een lading appelmoes en kweeconfituur voor volgend seizoen. En met haar nieuwe speelgoedje kon er ook gedroogd worden!

20181115_145215_HDR
Pompoen, appel, walnoten, kwee en kaki uit de tuin
20181117_101927
Drogen van kerstomaatjes, peterselie, appelschijfjes en Oost Indische kers

Langer! We rekken ons volgende seizoen een beetje uit. We openen vroeger dan vorige jaren. Openingsdatum: 6 april, welkom vanaf de paasvakantie! En in de maand mei verzorgen we een speciaal groepsaanbod.