B&B-seizoen 2018

Seizoen 7! We zouden eens moeten tellen hoeveel gasten we hier in die 7 jaar al mochten verwelkomen. Mensen die met z’n tweetjes of met het hele gezin op vakantie komen. Om een vijftig jarig huwelijk te vieren of als kersvers verliefd koppel. Belgen en Nederlanders. Vegetariërs en fervente vleeseters. Voor een luiervakantie of sportief verlof. Passerend op roadtrip doorheen de Balkan of enkel Slovenië verkennend.

Dit seizoen mochten we nog iets aan dit lijstje toevoegen. Mensen die voor de tweede en zelfs derde keer terugkwamen! Een blij en warm weerzien was dat, met elk van hen.

Aangezien een “repeat-knopke” niet bij onze huisstijl past, kregen de terugkeerders geen exact kopie van hun vorige vakantie. Voor de 1e, 2e of 3e maal bij ons op vakantie, ook seizoen 7 kende haar nieuwigheidjes. Hier komen onze klassiekers en nieuwkomers!

Dat begint al bij het ontbijt met een goed gevulde ontbijttafel in de tuin.

DSCN4988
Els leeft zich uit in de keuken en maakt brood, confituur, granola, verse fruitsla, hartige belegjes en elke ochtend een verrassingske (pannenkoeken, sandwichen, yoghurt, …)

Het fruit viel dit jaar (soms letterlijk) met bakken van de bomen. We oogstten twee keer vijgen, plukten handenvol bessen, verwerkten kilo’s pruimen en hadden één watermeloen (ok, dat kon beter). Het ontbijt werd dit seizoen dus vaak opgesmukt met fruit uit eigen tuin.

DSCN5163
Bijvoorbeeld deze klassieker: pannenkoek gevuld met fruit, versierd met huisgemaakte paardenbloem”honing”

 

DSCN5074
of dit nieuwigheidje: ontbijttaartje gevuld met chocolade, yoghurt en bessen.

Na zo’n ontbijt staat een mens er kloek op. Op en top klaar voor een uitstapje. Deze klassiekers scoorden ook dit seizoen goed bij klein & groot:

korita
de Tolmin-kloof
rafting
raften op de Soca
kozjak 2
Bezoekje aan de waterval van Kobarid en aansluitend …
DSCN5010
… Kolovrat, de vroegere WOI-frontlinie. In de loopgraven rondsluipen, over de Sloveens/Italiaanse grens springen of picknicken met zicht op de bergen.
vogel
Het hooggebergte in! Van berghut naar berghut of helemaal naar de top van de Vogel wandelen.
DSCN5235
Zwemmen, duiken en andere capriolen uithalen in de rivier.

Terwijl onze gasten een stukje Slovenië verkennen, trekken wij met mand en krat de moestuin in. Elk naar zijn afdeling. Mathieu oogst bessen en tomaten. Els plukt bloemen en alle niet-sexy groenten. Ook dat is een klassieker.

dav
’s Morgens vroeg blauwe bosbessen plukken op de kiwipergola.
DSCN5256
Kerstomaatjes voor bij de aperitief of in het lunchpakket.  Nieuw in ons assortiment: de frommeltomaten, zoals wij ze noemen (links op de foto), oftewel een kleine coeur de boeuf. Een smaakbommeke!
sdr
Vijgen à volonté! Vers op tafel voor de gasten of tot een confituurke ingemaakt voor volgend seizoen.
dav
De niet-sexy groenten oogsten: koolrabi, ui, wortel, rode biet, spitskool, …
DSCN5244
Boeketjes met zonnebloemen maken voor op de gastenkamers.
DSCN4960
Vlierbloesems  plukken. Drogen voor thee of vers voor “luie-wijven-confituur” oftwel vlierbloesem-appelgelei (het “luie” zit hem in het gebruik van appelsap in plaats van verse appels).

We waren niet de enigen die in ons nopjes zijn met het vele fruit. De boscamera betrapte deze slimme jongen terwijl hij in onze tuin aan het oogsten ging.

P010-256-256-256-77f001
Ontbijt met vers fruit: check voor dit hert!

Handenvol groenten en fruit tijdens seizoen 7. Els liet er haar liefde voor het koken op los en zette elke avond een mooi gevuld bord op tafel.

DSCN5020
Eén van onze klassiekers: geroosterde aardappeltjes, huisgemaakte burgers met groenten uit de tuin.
DSCN5281
Of deze: brochetten met frieten!
DSCN5315
En ook deze nieuwkomer wordt een blijver: loempia’s met zelfgemaakte loempiasaus, basmatirijst en 3 soorten groenten erbij.

Het avondmaal afsluiten deden we – ’t zal wel zijn – ook dit seizoen met een dessertje.

DSCN5028
Brownie, één van de favoriete klassiekers.
DSCN5045
50 jaar getrouwd, dat vroeg om een specialleke. Fruittaart met vanillecrème en ssssssslagroom!
DSCN5376
Op den bots besloot Els de marmercake eens te pimpen met een extra laagje chocoladeglazuur. We kregen daar geen klachten over. Blijver!

En eens het helemaal donker was, zorgden vallende sterren, krekels en vuurvliegjes voor een mooi klank- en lichtspel. Ook het International Space Station zoefde af & toe voorbij. Dit jaar passeerde ’s avonds ook deze kanjer:

IMG_20180802_223042
De Japanse zijdemot, 20cm breed (zonder overdrijven!) – met dank aan Luk om het beest(je) zo snel van een naam te voorzien.

Ook onze persoonlijke klassieker hielden we in stand dit jaar. Naar goeie gewoonte namen we tijdens het seizoen een korte break en trokken enkele dagen met de rugzak het Triglav Nationaal Park in.

dav

DSCN5451

DSCN5413

 

Tot slot: dankjewel! Aan al onze gasten die voor de eerste, tweede of derde keer bij ons logeerden. En aan iedereen die ons adresje aangeraden heeft aan anderen. Mond-aan-mond reclame blijft voor onze B&B de beste reclame!

Een goed seizoen geeft ons energie om verder te werken aan onze B&B. Plannen gesmeed, werkruimte vrijgemaakt, werkmateriaal klaargelegd. Alleen wij liggen nog op een Montenegrijns strand uit te rusten … Nog efkes en dan vliegen we er weer in!

dav
Onze versleten Gelen laten wegslepen en …
DSCN5462 (2)
op de vrijgekomen plaats een paar kubiek hout laten aanslepen

Benieuwd naar wat we gaan timmeren? Wordt vervolgd … in onze volgende nieuwsbrief!

 

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s