B&B-seizoen 2020

Seizoen 9, het seizoen dat eindigde met een leeg flesje tipp ex.

We waren volledig klaar voor het nieuwe seizoen. Een gevulde boekingskalender, moestuin en receptenmap. Maar we waren niet voorbereid op overheden die de corona-maatregelen van dag op dag aanpasten. Belgen en Nederlanders mochten wel-niet-wel-niet op reis naar Slovenië. We kregen annuleringen-boekingen-annuleringen-boekingen. We schrapten-schreven-schrapten-schreven in onze boekingskalender. Lastig om te werken. Ons flesje tipp ex raakte op.

In juni zagen we de bui al hangen. Onze Belgische en Nederlandse gasten zouden wellicht niet zoals gepland kunnen reizen. Er zat maar één ding op. Blijven pingpongen …

… en een plan B uitwerken. Onze sterkte (Nederlandstalige gasten) werd in corona-tijden onze zwakte toen bleek dat België en Nederland als één van de laatste landen op de Sloveense groene lijst werden toegevoegd. Tijd om een breder publiek aan te spreken. We mikten op Duitsers en Slovenen.

Om Duitse gasten te bereiken, publiceerden we op een website waar Els haar keuken de blikvanger was. Terwijl we dit plannetje in gang zetten en bleven waaaaaaaachten op het startschot voor ons seizoen, bezochten we het meer van Bohinj. Een wandeling van 25 km. Goed om de benen soepel en het hoofd koel te houden.

Plan B wierp al snel zijn vruchten af. De eerste Duitse gasten boekten! Diegenen voor wie we geen plaats meer hadden, zetten we op een wachtlijst. Zo hoopten we eventuele annuleringen op te kunnen vangen.

Slovenen bleken moeilijker te bereiken. De Sloveense overheid deed nochtans een letterlijke duit in het zakje. Elke Sloveen kreeg een voucher waarmee overnachtingen in een accommodatie betaald konden worden. Tegelijkertijd maakten we ons kenbaar op een Sloveense facebookgroep. Nauwelijks reactie … vier mensen boekten voor één nacht. Ze schreven reviews met foto’s op facebook en instagram voor hun 30 000 volgers (!). En hup, we waren gelanceerd op de Sloveense markt.

Op 4 juli mochten Belgen dan ein-de-lijk de Sloveense grens over. Fijn om gasten in het Nederlands te verwelkomen en hen wegwijs te maken in onze streek. Het seizoen, wijzelf en ook onze moestuin kwamen op dreef. Els ging ’s morgens de tuin in om haar mandje met groenten en bessen te vullen en kon ein-de-lijk voor gasten koken.

Op 31 juli was het voor Belgen van de ene dag op de andere dag gedaan met het onvoorwaardelijk naar Slovenië reizen (enkel mogelijk na 14-daagse quarantaine). Onze Nederlandse gasten kregen iets meer respijt. Plan B bleek een goeie zet. We haalden nogmaals ons flesje tipp ex en wachtlijst boven. Mathieu liet Duitsers en Slovenen weten dat er plaats was in huis, aan tafel en op de kiwipergola.

Zij kwamen met plezier genieten van deze huisklassiekers bij het ontbijt en avondmaal:

huisgemaakte burgertjes met pickel, geroosterde aardappel, rode bietenmoes, erwtjes en worteltjes.
Mathieus lasagne
limoncello-citroensorbet
gevulde pannenkoek bij het ontbijt

Een seizoen van hard werken, dus blij met de 2 vrije nachten die we ingepland hadden. Traditioneel gaan we dan een dag de bergen in. Deze keer beklommen we de 3e hoogste top van Slovenië. De Mangart, een aanraderke!

Plan B heeft gewerkt. De meeste annuleringen van Belgen konden we opvangen met Duitse of Sloveense boekingen. We zijn, gezien de omstandigheden, tevreden over het seizoen!

Uiteraard was dit geen seizoen als een ander. Juni was een flop. Het was een seizoen van nog harder werken. Van een nieuwe routine zoeken in het kuisen en koken, rekening houdend met de corona-maatregelen. Zonder daarmee het vakantiegevoel van onze gasten in de weg te staan. Het was een seizoen van korte verblijven, wat meer kuis- en waswerk gaf. Een seizoen waarbij een overheid dagelijks een beslissing kon nemen die ons werk beïnvloedt (of onmogelijk maakt). Een seizoen waarin veel Belgische gasten uitkeken naar vakantie bij ons, maar die plots in het water zagen vallen.

Maar het was ook het seizoen waarin we een uitgebreider en diverser publiek bereikten. Waarin hier in huis naast Nederlands ook Sloveens, Engels en Duits gesproken werd. Het seizoen van nieuwe Sloveense landgenoten leren kennen. Van nog eens ondervinden hoe goed wij kunnen samenwerken. Een seizoen dat we met een goeie portie liefde en plezier samen bolwerkten (einde meligheid). En het was het seizoen waarin de chocomoes en gerookt broodbelegje helemaal op punt werden gezet.

Het seizoen zit er tijdelijk op. Nu we de smaak van Sloveense gasten ontvangen te pakken hebben, besloten we ook in de herfst open te blijven. Een weekendje gasten ontvangen, lekker koken en hen een goeie herfstwandeling aanraden. We hebben er zin in!

Maar eerst zelf op verlof. En een nieuw flesje tipp ex kopen, dat ook.

9 gedachten over “B&B-seizoen 2020

 1. Wat een verhaal Els en Mathieu ! Jullie hebben dat schitterend aangepakt zo te lezen. Breed publiek bereiken, je kan er niet boos om wezen. De prachtige foto’s spreken voor zich en doen mij alleszins opnieuw dromen van een volgend bezoek aan jullie. Dit jaar ben ik zelfs niet op vakantie geraakt door het pingpongspel van overheden vs virologen. Het is wat het is en we hopen dat we dit virus uiteindelijk de baas zullen kunnen. Geniet van jullie prachtig land en van mekaar 😘
  Caroline

 2. Dankjewel, Caroline! Jammer dat je dit jaar niet op vakantie kon gaan … maar fijn dat onze nieuwsbrief je toch even weg deed dromen. Veel groeten!

 3. Dag Els en Mathieu,
  Wat hebben we heen en weer gemaild in juni. Inderdaad, wel – niet, wel – niet, overnachten in Oostenrijk vlakbij de grens. Want stel dat we de grens over mogen dan kunnen we toch nog een paar dagen komen…
  Maar helaas, tijdens onze vakantie bleef de grens gesloten. Fijn deze nieuwsbrief, goed om te lezen dat jullie toch nog gasten hebben kunnen ontvangen. Hopelijk tot volgend jaar. Jan en Marian

 4. Dag Marian en Jan, we bleven tot het laatste moment hopen dat we jullie toch bij ons konden verwelkomen, maar helaas … Fijn te lezen dat we jullie volgend jaar misschien ontmoeten! Groeten, Els en Mathieu

 5. Wat fijn dat jullie inkijk geven in manier waarop jullie met de uitdagingen van deze zomer zijn omgegaan. En wat een creativiteit en veerkracht spreekt daaruit! Bravo!

 6. Mooie blog alweer. Leuk om te lezen maar helaas was de werkelijkheid niet zo leuk. Plan B is een super idee. Goed gedaan. Geniet van jullie verlof.

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s