januari – mei 2020

Het waren vreemde tijden. Ook hier in Slovenië. We moeten daar niet veel woorden aan vuil maken. Corona liet ook in Slovenië van zich horen en moeide zich met ons dagelijkse leven.

De verspreiding van het virus bleef beperkt in Slovenië. De overheid nam snel strenge maatregelen en het land is dunbevolkt. Het aantal besmette personen bleef daardoor rond de 1400.

Wijzelf bleven gezond. Omdat we middenin de natuur wonen, konden we ons ver genoeg van het virus houden. Op sociaal vlak veranderde er natuurlijk wel wat. Geen volleybaltrainingen voor Els. Geen koffie’tjes gaan drinken met een Sloveense vriend voor Mathieu. En het lastigste om te verteren: geen bezoekjes deze lente van vrienden en familie, met wie we ons “wij-wonen-10-jaar-in-Slovenië” zouden vieren.

De moraal hielden we hoog door af en toe een stevige wandeling te maken in onze gemeente:

dav
beklimming Blegos, met uitzicht op de Triglav en Ljubljana
dav
dagwandeling naar de springplek voor parapenters, met uitzicht op onze plek (volg de wijsvinger!)
dav
wandelen langs de Soca-rivier
dav
dagwandeling over en rond de Jalovnik

De grootste impact van corona op ons dagelijkse leven was het vraagteken dat ze boven ons hoofd liet bungelen. De vraag wanneer we ons seizoen zouden kunnen starten. Meestal lukte het om dat vraagteken gewoon in de lucht te laten hangen. Soms zoemde het als een lastige mug rond ons hoofd.

Ondanks dat vraagteken bereidden we ons toch voor op een seizoen met gasten. We begonnen met een aantal klusjes in huis. Onder het motto “pak de rommelige hoekjes in en rond het huis eens onder handen” ging Mathieu aan de slag:

dav
houten vloertje leggen, startend onder de trap
thumbnail_IMG-20200201-WA0000[1]
afgewerkte houden vloer inkomhal (de rode oude tegeltjes bleven wel liggen)
dav
deur van de stal afwerken met gerecupereerde oude balken
sdr
én een extra raampje erbij gemaakt!

Als Els aan het gastenseizoen denkt, denkt ze aan eten (en anders eigenlijk ook). Ze testte receptjes uit en zette een paar lekkere nieuwkomers op het menu. Crunchy granola, een geroosterde groententerrine, auberginebeignets, een suikerbroodje en gerookte cheezzzz.

Deze zoete nieuwkomers kunnen ook op tafel komen: pralines en rabarber/appelgalettes.

dav
pralines vullen
dav
en proeven
dav
rabarber- en appelgalettes maken

Op vraag van Mathieu, werden een aantal vaste waarden op het menu nog eens “getest”, “voor alle zekerheid”. Bijvoorbeeld dit dessertje:

sdr
chocoladetaart!

Ook in de tuin gingen we uit van veel volk deze zomer. We kweekten plantjes op, zaaiden bloemen, soigneerden de rozenstruiken, gaven onze aardbeienplantjes een luxe verzorging en entten fruitbomen.

sdr
Enten fruitbomen: van de oude fruitbomen worden stekjes genomen die Mathieu op een jonge onderstam ent.
sdr
overdrijf eens met erwten: 18 meter erwten gezaaid!
sdr
jonge plantjes opkweken
sdr
en hen elke avond met veel plezier verzorgen
sdr
tot de hele tuin gevuld was met groenten
sdr
en er zelfs al wat geoogst kon worden!

Toen de coronamaatregelen versoepeld werden en bouwbedrijven en -winkels weer openden, begonnen we aan onze grootste klus van deze lente. Het aanleggen van een ecologisch waterzuiveringssysteem. Dat werkt als volgt: al het sanitaire water komt in een septische tank. Doorheen de 3 compartimenten wordt het water gezuiverd en stroomt het door naar een percolatieveld. Het riet filtert het water nog eens extra en van daaruit vloeit dat water weer proper gekuist de natuur in.

Zo werd dat hele systeem geïnstalleerd en aangelegd:

sdr
Het terrein vóór de werken. Mathieu zag het al helemaal voor zich.
dav
terrein klaarleggen voor de graafwerken
sdr
levering nieuwe septische tank
dav
plaatsen septische tank
dav
rietveld uitgraven
dav
bak voor het rietveld timmeren
sdr
opvullen met lagen van verschillende steensoorten
sdr
klaar om het riet te planten
dav
naar ’t schijnt is dat riet ook lekker (’t is van horen zeggen…)
sdr
Miss Beton in haar element tijdens de allerlaatste afwerkingsronde
btf
santé, op ons nieuw waterzuiveringssysteem!

En alsof het zo geregeld was, besloot de overheid toen om nog een maatregelke te versoepelen. Vlak na de installatie van het waterzuiveringsysteem mochten we terug buiten de gemeentegrenzen komen. We laadden ons hotel op vier wielen in en vertrokken voor enkele dagen wild kamperen!

dav
slapen in de bossen rond Postojna
dav
om de volgende ochtend de Sneznik te beklimmen
sdr
nog een nachtje slapen in het park van het Sneznik-kasteel
sdr
eindigen in Ljubljana om ons eerste terrasje te gaan doen

En zo was de trend gezet. Elke week werden meer en meer maatregelen versoepeld. Tot het vraagteken dat een aantal maanden boven ons hoofd hing, verdween. Slovenië riep het einde van de pandemie uit, opende de grenzen, gaf toestemming aan accommodaties om te openen. Wij kunnen aan ons seizoen beginnen!

Heel blij dat jullie vanaf 15 juni bij ons kunnen komen genieten van een welverdiende vakantie! En dat we die 18 meter erwten niet helemaal zelf moeten opeten 😉

6 gedachten over “januari – mei 2020

 1. Superlatieven over de ganse lijn.
  Zelfs jullie nieuwsbrief is pure literaire lekkernij.
  Succes!

 2. Flink bezig geweest … 🙂
  Hopelijk krijgen jullie veel gasten. Hier bij ons is het afwachten en héél voorzichtig tewerk gaan. ipv 2 kamers kunnen we er maar één verhuren … als we het willen doen. Veel B&B’s zullen zelfs gewoon niet beginnen voor de rest van het jaar.

  Daniël

 3. Dag Daniel, we duimen dat jullie een goed seizoen kunnen draaien met jullie B&B! In België was de impact van corona veel groter dan in Slovenië. Hier moeten we enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen, maar alle accomodaties onder de 30 bedden zijn open. Afwachten of dit een hele zomers zo zal kunnen blijven duren … Succes en hou de moed erin ginder! Groeten, Els en Mathieu

 4. De vakantiesfeer komt met jullie nieuwsbrief zo tot in ons nest. Zalig hoe jullie met zoveel energie er altijd iets moois van maken. Ook in deze vreemde tijden…

 5. Dankjewel, Isabel. Fijn om lezen dat onze nieuwsbrief jullie wat vakantiegevoel kon brengen! Groetjes, Els en Mathieu

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s