januari – mei 2023

Zet je botten, bergbottinen en werkschoenen klaar, want in deze nieuwsbrief nemen we je mee in ons dagdagelijkse lente-leventje in Slovenië!

De grote werken aan ons huis zijn afgerond. Er blijven enkel kleine klussen en onderhoud van huis & tuin over. Dat is fijn: we kunnen genieten van onze plek, erop vertrouwend dat onze B&B goed draait. Maar het geeft Mathieu ook zin in een nieuw project. Momenteel zitten we in de fase van creatief nadenken over wat leuk en haalbaar zou kunnen zijn. Bruisende ideeën met af en toe gefrustreerd tandengeknars! Om tijdens deze fase de moraal hoog te houden wisselden we geregeld van schoenen: botten om in de moestuin te werken, werkschoenen tijdens het klussen en bergbottinen om er af en toe op uit te trekken.

Trek eerst je werkschoenen aan, want de “kozolec” kreeg de voorbije maanden een upgrade. Een “kozolec” is een Sloveense droogschuur. In onze regio is dat een open schuur met 6 tot 8 zuilen en een dak erop. Het wordt gebruikt om gras, hout en werkmateriaal droog te bewaren. Onze kozolec is een snelle bees van 133 jaar oud met een mooie houten constructie. Tijd om haar wat te soigneren en extra cachet te geven. Wij gaven madame een vloer op haar eerste verdiep!

oude draagstructuur hielden we intact, maar verstevigden we met nieuwe balken
zorgen dat alle balken mooi recht liggen
planken leggen

eerste verdiep afgewerkt!
Els ziet het al zitten om hier te komen luieren.

Onze kozolec stockeert niet alleen luierende vrouwen, maar ook brandhout. Verwarmen doen we met een houtvergasser, dus elke lente bestellen we tien kubiek brandhout bij de bovenbuur. Hij haalt het nodige hout uit zijn bossen, zaagt ze in meters, klieft ze en brengt ze met zijn traktor tot bij ons. De korte keten op zijn kortst! Mathieu stapelt al het hout in de kozolec waar het verder droogt.

Hou je werkschoenen nog even aan, want we gaan van de kozolec naar de badkamer. Geen gastenbadkamer in huis, maar onze eigen badkamer in de stal. Tot en met vorig jaar douchten wij in een primitief ingericht hok. Deze lente startte Mathieu met het afwerken van onze eigen badkamer (Els erg in haar nopjes).

Werkschoenen uit, bergbottinen aan! Eén van de redenen waarom we naar Slovenië verhuisden is de mooie groene natuur. Dichtbij huis deden we een aantal wandelingen in onze streek.

wandeling naar de Senica, met zicht op de Socavallei

Gelukske op de Kobala! Niet alleen een mooi zicht op ons huis (zie rode pijl), maar ook toekijken hoe iemand de sprong waagde met zijn parapente:

Voor we naar Slovenië verhuisden, reisden we graag. Door de renovaties aan ons huis en de opstart van de B&B kwam dat er niet echt meer van. Deze lente herontdekten we onze reiskriebels! Slovenië ligt centraal in Europa, waardoor het een perfecte uitvalsbasis is om op citytrip te gaan. Zo bezochten we deze lente Bratislava (tegenvaller – waar is dat pitoreske historische centrum?) en Venetië. Drie uren met de trein en we stonden aan het San Marcoplein – wat we snel weer verlieten om de minder toeristische plekken te gaan bezoeken. Voor herhaling vatbaar!

citytrip Venetië

Tussen klussen en wandelen en uitstapjes door kwam de lente op gang. Tijd om botten aan te doen en de moestuin in te trekken! Zoals elk jaar hakten we de perceeltjes om, kweekten we plantjes op in de serre, plantten ze uit en probeerden het onkruid een stapje voor te blijven (we leggen ons er elk jaar bij neer dat dat niet lukt).

plantjes opkweken in de koude kas
en uitplanten in de moestuin

Bloemen en aardbeien kregen deze lente wat extra aandacht. De houten bloembakken die we in december maakten, kregen hun plaats op het terras. En omdat we dan toch in de bloembakkenfase zaten, maakten we er meteen één bij aan de keldermuur. We vulden alle bloembakken met rozen, kruiden en bloembollen. Dahlia’s in allerlei kleuren for the win!

kruiden en dahlia’s op het terras

Omdat onze aardbeien in de moestuin vaak opgepeuzeld worden door vogels, timmerden we een mega-aardbeienrek op het terras. We geven het je op een briefke: deze zomer worden wij overspoeld door aardbeien (hopen we).

@ vogels die op onze aardbeien loeren: Bes is watching you!

Tot slot mag je je botten en werkschoenen aan de kant zetten. Trek je sandalen of bergschoenen aan, want het B&B-seizoen is begonnen. Els doet haar stevige keukenschoenen aan (al zie je haar vaker blootvoets rondlopen) en mag weer voluit koken!

goeiemorgen aan de paastafel
eerste avondmaal serveren voor gasten met daslookpesto uit het bos

Wie in 2023 nog bij ons wil logeren, heeft geluk! Er zijn nog een paar vrije periodes te vinden in de beschikbaarheidskalender: klik hier! Een meet & greet met Fari is inbegrepen in de kamerprijs 🙂

welkom!

8 gedachten over “januari – mei 2023

  1. We kijken erg uit om jullie te ontmoeten en te kunnen genieten van de prachtige plek!

  2. Het is nu bijna 6 jaar geleden, maar we kijken nog steeds met heel veel voldoening terug op die prachtige motoreis die we bij jullie konden doorbrengen.
    Wat een mooi levensverhaal zijn jullie aan het bouwen waardoor we steeds opnieuw blijven genieten van jullie boeiende nieuwsbrief.
    Lieve groeten, Curd & Katrien

  3. Zo fijn om jullie reactie te lezen en te weten dat jullie onze nieuwsbrieven na al die jaren nog steeds volgen, dankjewel! Ook wij hebben mooie herinneringen aan jullie gezellige verblijf bij ons. Veel groeten!

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s