Wit (dec 2010)

Ze werd opgewacht als de Sint: rijkhalzend uitkijken naar, met een beetje schrik, ons afvragend wat ze dit jaar zou brengen. 24 november was ze daar, plots en in alle hevigheid. Ze bracht een 20cm dik wit kleed voor ons Blauwe Bees.

Winter!!

 

Borovnica

 

winters bankjes-uitzicht

 

witte bees
onder de droogschuur
witte tuin

Het witte dekbed maakt het in Borovnica stil en mooi. Maar het cadeautje van Miss Winter is ook behoorlijk fris en legt ons actieve buitenleventje abrupt stil. De regenperiodes in de herfst waren een goeie oefening in “hoe lopen we de muren niet op bij  slecht weer”. Deze oefening komt ons nu goed van pas en gaat ons (meestal) goed af.

Overdag houden we het vege lijf warm met: te voet naar Tolmin (=bib=warmte en internet), experimenteren met de nieuwe broodschep, camionet klaarmaken voor vertrek naar Belgie, uitgebreid koken, een schnapske drinken met de buren, … Ne mens krijgt daar overdag warm van!

geen geprutst meer om t brood in de oven te krijgen. We ontmoetten een opa die het niet kunnen vond dat Els halvelings in de oven moest kruipen om haar brood te bakken ... Hij ging aan het timmeren et voila, een oerdegelijke broodschep! Vanaf nu geen verbrand haar of handen meer 😉

 

wandelen/ploeteren naar Tolmin

Tegen de avond wordt ons terrein gevoelig verkleind tot een 3 m². We nestelen ons met een schaakbord, leesboeken, te stoppen kousen, renovatieplannen, Sloveense cursus, … op onze houtoven. De kunst is om van daar rechtstreeks het bed in te duikelen met een op de oven voorverwarmd donsdeken.

En zo glijden de winterse dagen zachtjes voorbij …

Tot plots: actie!  Met het vallen van de sneeuw … valt ook deel 2 van het dak van de schuur. Probleem van hoe we dat spel er zelf veilig af zouden kunnen halen is dus opgelost. En no panic: het dak ging sowieso gesloopt worden.

sneeuw helpt een handje