Vlierbloesemsiroop (juni 2010)

 

Veel kans dat als je nu bij Slovenen op de buiten op bezoek gaat, ze je een glaasje zelfgemaakt vlierbloesemsap aanbieden. En evenveel kans dat je nadien het gevoel hebt dat je mond dichtplakt van de tonnen suiker die ze gebruikten …

Gelukkig is mijn buurvrouw ook niet zo suiker-minded en kreeg ik van haar volgend recept:

Maak een siroop van 3 liter water en 1,5 kilo suiker (suiker en water samen aan de kook brengen en laten afkoelen). Als de siroop afgekoeld is, laat je daarin 30 bloesems 24 uren trekken. Na 24 u voeg je het sap van 3 citroenen toe. Zeef de siroop en doe het in gesteriliseerde bokalen.

Oproepke: spaar vanaf nu glazen flesjes met kruk of schroefdop en krijg in ruil een flesje huisgemaakte vliersiroop!

bloesems plukken
bloesems verzameld

De bloesems worden ook gebruikt om thee van te maken. Onze familie Fleder op zolder kreeg er een paar lijnen vlierbloesems als gezelschap bij!

bloesems drogen op zolder voor thee