Veel nieuwigheden deze lente: een nieuw dak, opnieuw naar school en nieuwkomers in onze tuin.
Hoogtepunt is wel het nieuwe dak: ons 100-jarig dak werd ingeruild voor een blinkend nieuwe versie! Hier volgt een handleiding dakleggen in woord en beeld:
1. Vorm jezelf een mening over alle mogelijke onderdelen van een dak. Wees gerust, die mening komt! Het vergt enkel wat slapeloze nachten, andersmans dak bekijken en het doorbladeren van een stapel folders.
2. Stel de kandidaat dakwerkers volgende vragen: “hoeveel gaat ons dat kosten”, “wat als het regent” en “werk je mee met je mannen”. Mešo scoorde goed kwa prijs, creativiteit en praktische werkervaring: hij werd onze man!
3. Sleep 10 kubieke meter hout en 1900 dakpannen tot bij je huis. Voorzie het hout van een likje verf en het huis van een stelling.



4. Afbreken die ouwe boel! En merk bij de afbraak van zo een oud dak op dat alles gerecupereerd kan worden: oude dakpannen (voor het toekomstige tuinhuisje), hout (bruikbaar en als brandhout) en steengruis (ophoging parking en uitbreiding zonneterras).

5. Giet een betonnen ring. Die kilo’s beton houden je muren extra samen en vormen een stevige basis voor het nieuwe dak.
6. Bouw het houten geraamte. Verzamel voldoende spierballen om de nokbalk van 400 kilo op zijn plaats te krijgen.



7. Bedek het dak ten slotte met je nieuwe blinkende dakpannen en monteer ook alle andere frullen zoals sneeuwhaakjes, dakgoten, schouwtopje,…


8. En hij zag dat het goed was …
Tijdens en na de dakwerken gaan we opnieuw naar school. Tweemaal per week kruipen we samen met enkele Macedoniërs, Kosovaren en 1 Hollander terug in de schoolbanken. Opvallend is de gedrevenheid van iedereen om die moeilijke taal onder de knie te krijgen (slecht 2/15 valt af). Die gedrevenheid toont zich bij de ex-Yoegoslaven in het enthousiast nazeggen van de leerkracht. De Europeanen doen er enkele weken over om hun schroom te laten varen en ook vol overgave de werkwoorden mee op te dreunen. Zoals elke taalles, is ook deze een vrouwenaangelegenheid. Met dit verschil dat de fulltime moeders vaak hun kinderen meenemen naar de les.
En zo hakkelen wij er steeds beter op los in het Sloveens: in de winkel, op straat, met onze dakmannen, …

Ook onze tuin gaat erop vooruit. Nieuwkomers die de tuin groen kleuren, zijn: erwten, aardappel, ui, look, sla, kruiden, kool, broccoli, wortel, spinazie en radijs. Anderen gaan voorlopig ondergronds en vragen nog efkes geduld: raapjes, rode biet, wortel, bonen, prinsessen, …
En voor sommigen is de lentezon nog te fris. Zij genieten van de warme kas en wachten op de zomer: tomaat, komkommer, augurk, pompoen, mais en zelfs meloen!

We halen het lekkers voor op ons bord niet enkel uit eigen kweek. Els loert naar Slovenen, plukt, verzamelt in haar mandje en vult haar bokalen met daslook, paardenbloemgelei, hoefbladlimonade en sparrenhoestsiroop.

Terwijl Els zich weer tot heks ontpopt, ontwaakt in Mathieu terug de Handige Harry. Met veel geduld zorgt hij voor een nieuwe topping voor onze droogschuur, trapjes in de tuin en een buitendouche.



En tusen de dakwerken en tuinklussen door, is er natuurlijk ook nog tijd voor dit: