Winterklussen

 

Na een warme, drukke en gezellige Gentse maand was het terug efkes wennen aan de stilte en de koude van ons Blauwe Bees. Gelukkig begon de zon haar eerste warmte te geven en waren we snel terug in ons nopjes.

Zoals je op onze vernieuwde website (www.elsenmathieu.wordpress.com) kan lezen, is ons project van  sociale, ecologische en toeristische slag. Op elk vlak is er nieuws te melden…

Om het sociale luik uit te bouwen, namen we contact op met een organisatie die time outs voor jongeren uit de bijzondere jeugdzorg organiseert. We gingen op kennismakingsgesprek en kregen te horen dat we in aanmerking komen als kandidaat-gastgezin. De bedoeling is dat 1 jongere gedurende drie maanden bij ons woont, meewerkt en zo de rust vindt om na te denken over zijn/haar toekomst. Volgende winter wordt beslist of dit project vanaf 2012 doorgaat.

In 2012 hopen we ook onze eerste toeristen te kunnen verwelkomen. Dit jaar wordt dus het jaar van de grote klussen en verbouwingen in en rond het huis. En dat zal onze kruiwagen de voorbije weken geweten hebben. Kilo’s aarde hebben we versleept … et voila het resultaat:

op het nieuw terras: hard werken en soms iets minder hard werken
pas uitgegraven terras achter de keuken
parkeerplaatsen + pad langs de stal: fase 1!
Ons zonneterras: pelouze leggen
Zonneterras: check!

 

Behalve aarde, zeulden we ook met hout. Ons houtkot: geëlimineerd, onze houtstapels in de droogschuur: herstapeld. Orde en netheid ten top, want wij verwachten ons binnen enkele weken aan een berg oude dakpannen, versleten oude balken, steengruis en een stelling rond het huis. Ons Bees krijgt namelijk een nieuw dak!!

Bees met houtkot

 

Bees zonder houtkot

 

opgekuiste droogschuur

Ook willen we onze gasten (en onszelf) niet alleen een comfortabel logement bieden, maar hen eveneens de mooiste plekjes in de omgeving tonen. Daarom zijn we vollop bezig met het uitwerken van een infomap. Opnieuw trekken we er regelmatig op uit om ons assortiment van wandelingen en bezienswaardigheden uit te breiden.

wandeling bij Bled

We willen dit jaar onze eigen ecologische groenten, fruit en noten oogsten. Ookal neigen de nachttemperaturen soms tot -10 graden, wij voelen overdag de lente kriebelen. Mathieu knutselt de behuizing in elkaar, Els zorgt voor de bewoners:

zaaibak met als bewoners: munt, melisse, sla, peterselie en rucola
serre met als huidige kiembewoners: spinazie, radijs, sla en rucola
Overdag mogen de bewoners genieten van de warmte op hun eerste blaadjes. ’s Avonds dekt Els iedereen toe met een dekentje van gedroogd gras. Een dag van kruiwagens verslepen, hout stapelen, kiemplantjes verzorgen, brood bakken, … eindigen we vaak bovenaan op ons bankje:
bankjes-zonsondergang